Tényleg túlélik a csótányok az atomháborút?

Tényleg túlélik a csótányok az atomháborút?

Mi történne atomrobbanáskor

Mielőtt megvizsgáljuk azt, hogy vajon tényleg túlélnék-e a csótányok az atomrobbantást, és tényleg egyedül ők élnék-e túl, előtte vizsgáljuk meg mi történik pontosan egy atomrobbanáskor. Képzeljük el azt, hogy nyugodtan üldögélsz, ezt a cikket olvasod, és a fejedre esik egy atombomba. Hogyan lehet ezt túlélni? A legfontosabb, hogy csak akkor van esélyed (nem sok) túlélni az atomrobbantást, ha találsz egy menedéket, egy óvóhelyet. Az autót, egy kisebb házat azonnal felejtsd el, azt az első lökéshullám eltünteti: érdemes vastag falú olyan helyet választani ahol a föld alá tudsz menekülni. Fontos, hogy semmiképp ne legyen ablak, az betörik és olyan adag sugárzást kapsz, hogy rövidesen meghalsz. Ez az egyetlen lehetőséged van, és ez is attól függ, hogy mennyi élelmiszer, és olyan (dobozos, palackozott) víz áll a rendelkezésedre, amivel kihúzod azt az időt, amíg meg nem találnak, érted nem jönnek, mert egy atomtámadás után nem feltétlen életbiztosítás kimenni a szabadba a sugárzás miatt. Ennél nem nagyon tehetsz többet, de akkor, hogy éli túl a csótány?

A csótány, és az atombomba: azaz a gray

Valószínűleg azért terjedt el az a (tév)hit, hogy a csótányok simán túlélik az atomrobbanást, mert amíg mi emberek 1,5 Gray-t (ez a sugár mennyisége) tudunk nagy eséllyel túlélni (a 4-10 Gray közötti dózis halálos, abba már biztosan meghalsz, idő kérdése) addig a csótányok a 10 Gray-t még meglehetősen könnyen kibírják: igazából semmi bajuk nem lesz. Ettől függetlenül kihalnak, mert a reprodukciós képességüket 10 Gray környékén elvesztik, szóval, túlélik, és nem lesz bajuk, de nem fognak tovább szaporodni, nincs következő generáció. Ha 60-70 Gray környéki sugárdózist kapnak, akkor már majdnem biztosan meghalnak, 100-nál pedig 100%. (A Hiroshimára ledobott atombomba több mint 15 gray sugárzást adott, ezért 4 kilométeren belül mindenki azonnal meghalt). A csótányok is. 

Nem is a csótány a nagy túlélő: elmondjuk honnan ered a legenda

Hanem a muslica. Ő ugyanis akár a csótánynál 10 szer erősebb sugárzást is (640 Gray körüli) kibír, de a lisztbogár 1000 körül kezd elpusztulni, de még ő sem elég kemény a Habrobracon nevű darázshoz képest, aki akár 1800 gray sugárzást is kibír. Az egész csótánylegenda egyébként egy amerikai atomenergia ellenes mozgalom ötlete, akik azt írták az újsághirdetésében, hogy: „Ha eljön az atomháború, azt nem Amerika fogja megnyerni, nem az oroszok, és nem Kína... hanem a csótányok” ez persze nem igaz, akkor sem volt az, és soha nem is lesz, de elég volt ahhoz, hogy beivódon a köztudatba.

Így öld meg a csótányt

Azt tudjuk tehát, hogy a csótány undorító, senki nem szeret vele élni. Most már azt is tudjuk, hogy ha meglátsz a konyhádban egy futkorászó csótányt akkor felesleges ledobni rá egy atombombát mert nem fogod megölni vele, és szerencsére ennél sokkal hatékonyabb mérgekkel, és eljárásokkal lehet megszabadulni tőle.

Kattints ide, megszabadítunk a csótányoktól! https://avitox.hu/szolgaltatasok/csotany.html