Tények és tévhitek a csótányokról

Tények és tévhitek a csótányokról

A csótányok túlélik az atomot

Kezdjük a legfontosabbal: a csótányok – valóban - minden különösebb gond nélkül túlélhetnek egy atomtámadást, ha van némi szerencséjük. De nem sokkal tovább lesznek életben, mint te.

Amíg mi emberek 1,5 Gray sugárzást még éppen túlélünk (igaz maradandó károsodással) addig a csótányok ennek a 6-8 szorosát, akár 10 Gray-t kibírnak. A csótányok bár túlélik a sugárzást, nem élnek sokáig, mert a szaporodó képességüket viszont elvesztik, azaz bár a csótány túlélte a robbanást (hacsak agyon nem csapta valami) szaporodni nem fog. A csótányok átlagosan 1-2 évig élnek, ezért az atomrobbanás után 2 éven belül egyre kevesebben élnek már, 3-4 év alatt pedig mind kipusztul.

 

Igaz, vagy hamis, hogy nem minden csótány rossz csótány?

Szegény csótánynak nagyon rossz a PR-ja. Utáljuk őket, undorodunk tőlük pedig több ezer csótányfaj közül alig 1%-uk, azaz nagyjából 30 fajta olyan csótány van amelyik betegségeket terjesztenek, mert undorítóak, és mert éjjelente zaklatnak minket. A többi 99% teljesen kedves rovar, ártalmatlan, és nem okoz gondot.

 

Igaz, vagy hamis, hogy a dínók óta itt élnek a Földön a csótányok?

A dínók megközelítőleg 200 000 000 000 (ez kettőszáz millió) évvel ezelőtt már itt éltek a Földünkön, és mellettük, velük együtt itt éldegéltek a csótányok is. Tehát igaz, hogy a csótányok már több száz millió éve élnek a Földön.

 

A csótányok allergiát okoznak, betegségeket terjesztenek

Ez sajnos igaz. A csótányok valóban rengeteg allergiás életét megkeserítik, illetve olyan fehérjéket termelnek amire sok ember allergiás. Emellett a csótányok rengeteg betegséget is terjesztenek: persze nem direkt. A testük tele van baktériummal, kórokozóval, és miközben a házunkban, az életterünkben, és rajtunk mászkálnak, megfertőznek. Épp ezért kell azonnal kiirtani őket, ahogy látjuk. 

 

Tényleg tudnak fej nélkül élni?

A csótányok keringése nyitott a testükön levő kicsi lukakon keresztül lélegeznek. Tulajdonképpen semmi különösebben nagy szüksége nincs a fejére ahhoz, hogy mozogjon, jöjjön menjen, levegőt vegyen. Van azonban egy kis gondjuk, ha elvesztik a fejüket: az, hogy nem fognak tudni inni, ezért maximum egy héten belül el fognak pusztulni, de tény, hogy rövid ideig minden további nélkül tud élni a csótány fej nélkül.

 

Tiszta a lakásom, hozzám nem jönnek

Az igazság az, hogy a csótányok nem a KÖJÁL-tól, vagy egy nemzetközi takarító cég megbízásából jönnek hozzád, felmérni azt, hogy mennyire van nálad tisztaság. Amikor egy csótány tiszteletét teszi egy lakásban, házban, akkor kettő dolog érdekli: milyen könnyű itt hozzájutni a vízhez, és hol a kaja? Nem érdekli őket az, hogy a padlód koszos-e? Éppen ezért mítosz az, hogy csótány csak koszos lakásban lehet. 

Mondjuk mi azt szeretnénk, ha neked nem kellene ezekkel az undorító rovarokkal együtt élned, ezért ha találsz egyet, akkor azonnal hívj minket, kiirtjuk!

 

Kattints a linkre:

https://avitox.hu/szolgaltatasok/csotany.html