Sokkoló tények a bolhákról

Sokkoló tények a bolhákról

Láthatod-e a bolhákat?

Mindenki úgy tartja, hogy a bolhák különösen kicsik (ez igaz is) ezért szinte láthatatlanok. (Ez viszont nem igaz). Az igazság az, hogy a pasi bolhák 1-3 milliméteresek (a csajok akár nagyobbak is lehetnek). Tény, hogy mivel sötét színűek, nehezen vehetőek észre, de a tenyeredben, és egy fehér papíron is könnyen láthatóak.

 

Honnan kerültek hozzád?

Sokan azonnal magukban keresik a hibát, ha bolha kerül a lakásukba, pedig nem kellene: bolha szinte akárhonnan kerülhet hozzád. Tény, hogy legtöbbször a kedvenced (a cica, a kutya) lesz bolhás, de lehet, hogy épp te simogatsz meg egy bolhás kutyát, macskát. Rossz hír, hogy ha már egyszer bent vannak a lakásodban, akkor nagyon nehéz lesz kiirtani őket, mert nem válogatósak, bárhol imádnak lenni.

 

Hol él a bolha?

Ez olyan lesz, mint egy horrorfilm, mert a bolhák a testeden élnek. Minden bolhának szüksége van egy gazdatestre (ez lehet a kutyád, vagy te is) ahol, és amin élnek. Ráadásul egyre többen: egy bolha akár napi 50 tojást rakhat. Nem akarod kiszámolni, hogy ez egy hónapban, vagy egy évben mennyi.

 

Ha kell egy gazdatest, az lehet ember?

Egy nagyon bonyolult kérdés ez, mert a bolha nem kifejezetten él emberen (van 2000 bolhafajta, abból talán 1-2 olyan amelyik emberen is él), de tény, hogy van olyan bolha amelyik emberen is élhet. A bolhák jobban szeretik azokat az élőlényeket, amiknek dús szőrük van (ott el tudnak rejtőzni).

 

Így leszünk a bolha közlekedési eszköze

Ha tehát szeretik a szőrt, az a kérdés, hogy különbséget tudnak-e tenni a szőr, és a haj között? Egyáltalán akarnak-e? Nos a válasz sokkoló: a bolhák simán eléldegélhetnek az emberi hajon, de nem azért, mert az tetszik nekik, hanem mert pontosan tudják, hogy sok állattal, emberrel találkozunk, ezért egyfajta buszként (is) tudnak ránk tekinteni. Elvisszük őket A helyről B helyre míg a hajunkon utaznak.

 

Meddig él a bolha?

Nem túl hosszú életűek, szerencsére: nagyjából 2-3 hónapig maradnak életben, de ha bőséges a táplálékforrás, vagy ha különösen kedvező a környezet ahova születtek, a bolha akár 100 napig is eléldegélhet (de akkor már matuzsálem)

 

Mindig máshogy kell őket irtani

Azért nehéz velük, mert mindig máshogy kell őket kiirtani. Egy bolhának 4 életszakasza van, és minden életszakaszban más és más hatóanyaggal lehet őket irtani. Ezért különösen bonyolultak, és ezért nehéz megszabadulni tőlük, mert lehet, hogy egy házi szerrel a bolhák ¼-ét kiirtod, a többit nem fogod tudni.

 

A bolha kórságokat terjeszt

Olyan sok mindent terjeszt a bolha, olyan rengeteg betegséget, hogy mi összefoglaló néven kórságoknak hívjuk őket. Ez az egyik oka annak, hogy mihamarabb ki kell őket irtanod.

 

Meg tudja ölni a kutyát/macskát a bolha?

Meglehetősen vad kérdésnek tűnik, de nem logikátlan hiszen ha a bolha vért szívogat, akkor felvetődhet a kérdés, hogy létezik-e olyan mennyiségű bolha amelyik annyi vért szív ki a macskádból/kutyádból, hogy az esetleg belehal? Vagy okozhat-e olyan bőrbetegséget, esetleg fertőzést, ami miatt a cicád, kutyád meghalhat?

A válasz az, hogy a bolhák képesek megölni a kutyádat, vagy a cicádat, de ezt leginkább csak akkor tudják, ha a cica, vagy a kutyakölyök, és amúgy is nagy eséllyel meghalna mert gyenge az immunrendszere, vagy mert eleve ilyen szegény.

Egy egészséges felnőtt kutyát, cicát a bolha nem tud megölni.

 

Mi a megoldás ellenük?

Ki kell őket irtani. A házi praktikák nem igazán fognak működni ellenük, a sprék, és a többi pedig brutálisan drága megoldás (ezernyi bolha ellen nincs az a spré amit el ne használj). A legjobb az, ha az állataidat (ha vannak) bolhamentesíted, a maradék bolhákat pedig ránk bízod, mi szívesen kiirtjuk neked. Kattints, hívj minket!