Nem működő házi praktikák bolha ellen

Nem működő házi praktikák bolha ellen

Mi a baj szegény kis bolhával?

Az, hogy megcsíp, és a csípés helye viszket. (Egyébként azt, hogy bolha csípett meg, onnan tudod, hogy leginkább a lábadon, a bokád környékén vannak csípéseid). Ennél is nagyobb baj, hogy igen gyorsan szaporodik. Egy nőstény, akár 300-400 kisbolhának is életet adhat, és igen kellemetlen velük lakni. Ki kellene tehát irtanod a házadból, de hogy tedd? Melyik házi praktikával? Összesgyűjtöttük neked azokat, amikkel még megpróbálkozni is felesleges, mert nem biztos, hogy lesz hatása.

 

1: Irtsd ki ott, ahol van

A bolha legtöbb esetben a háziállatoddal (vagy például egy befogadott, vagy nálad járt állattal) érkezik hozzád. Ha észrevetted, hogy van bolhád, akkor a legjobb megoldás az, ha a háziállatodat bolhátlanítod. Ha ez sikerült ajánlott sokszor felmosni a padlót forró vízzel. Ha ezt a kettő trükköt beveted, akkor – nem 100%, de lehetséges – hogy megszabadulsz a bolháktól. Leginkább csak egy időre, mert a bolha nagyon könnyen el tud bújni olyan repedésekbe ahova még a víz sem ér oda (hacsak nem 50 literrel mosol fel) és onnan idővel előjön. Aztán kezdődik minden elölről.

 

2: Van lárva fejlődésgátlód?

Nekiállhatsz bolhákat kiirtani különböző – a háztartási boltokban, vagy a szupermarketekben kapható – bolha irtó szerekkel is, ezeknek több kevesebb sikere lesz, de végleges megoldást nem fognak neked nyújtani. Képzeld el a bolhát, aki 400-500 petét is lerak egy életciklus alatt. A te lakásodban van sok ilyen bolha, szóval akár több ezer, több tízezer pete (lárva) van a lakásodban, és neked ezeket mind ki kellene nyírnod. Nem fogod tudni, főleg azokat a lárvákat nem, akik elbújtak. Az fog történni, hogy ráköltesz egy rakás pénzt, azt hiszed sikerült, mert eltűnnek, de el fognak jönni amikor kikelnek a lárvák. Lárva fejlődésgátló szered meg nincs.

 

3: Borsmenta, és egyéb csodanövények

Vannak, akik a megelőzésre esküsznek, ezért sokakban él az a hiedelem, hogy – például – a borsmenta elűzi a bolhákat a lakásból. Vannak, akik szerint a pókokat, az egereket, de akár a hangyákat is. A borsmenta, állítólag úgy űzi el a bolhákat, ha 9 rész vízhez adsz 1 rész borsmenta olajat, és oda fújod, ahol a bolha van. Ha most valami humoros cikket akarnánk írni, ebben a pillanatban kérdeznénk azt, hogy oké: de pontosan hol a lárva, hova kell vajon fújni a különleges, keveréket?  Van, aki szerint a fekhelyünk közelébe kell tenni a borsmentát, mert az távol tartja a bolhákat. Ez remek ötlet, mert ha működik, akkor legalább alvás közben nem csípnek meg, az azonban nem teljesen érthető nekünk, hogy napközben pedig magunkra aggassuk a borsmentát? Vagy hogy kerüljük el a nemkívánatos csípéseket?

 

4: Előzd meg!

Vannak modern házi praktikák is, olyanok, akik azt javasolják, hogy a bolha ellen a legkönnyebb úgy védekezni, ha megelőzzük, és jönnek a szuper ötletek: alaposan szellőztess (hátha kimegy?), mosd az ágyneműdet gyakran (de nem csak ott lehetnek) ne legyen por, szemét, hulladék a lakásban (mintha ezért jelennének meg a bolhák). Valószínűleg ezek a legbizarrabb ötletek, hiszen semmire nem jók. Hiába szellőztetsz, vagy te a legtisztább, legsterilebb lakás lakója, ha a kutyádra az utcán ráugrott egy bolha egy másik kutyáról, vagy a cicád behozta az éjjeli sétájából.

De akkor mi a teendő? A legjobb, ha csodaszerek, házi praktikák helyett, a lehető leggyorsabban kihívsz minket, és szakszerűen, 100% hatékonysággal megszabadítunk téged a kellemetlen bolháktól. Kattints ide!