Nem is tudtad, hogy ilyen cukik a csótányok! (2. rész)

Nem is tudtad, hogy ilyen cukik a csótányok! (2. rész)

Még mindig nem fogod őket szeretni, de…

Az előző cikkben azt állítottuk, hogy nem fogod megszeretni a csótányokat, de talán másként gondolsz majd rájuk, ha tudod, hogy szeretik az érintést, és hajlamosak akár elmagányosodni is. Most összegyűjtöttünk még párat: azt például tudtad, hogy bár milliárdnyian vannak, a csótánymama mennyire óvja a tojásaikat?

 

5: Ootcheca

Ez egy kapszula tulajdonképpen, amibe elrejti a tojásait a mamacsótány. Egy egy ilyen kapszulába akár 20-40 darab tojást is elrejt. Kicsit paradox a helyzet, mert hihetnénk, hogy milyen kedves, és előrelátó a csótánymama, mennyire védi a kis csótányokat, de ez csak részben igaz. Vannak, akik ez után ezt az ootcheca-t magukra erősítve viselik, mások pedig inkább egy gazdatestre teszik. A tojások ki fognak kelni így is úgy is.

 

4: Nem kell nekik vitamin

A csótányok millió évek óta szimbiotikus kapcsolatot tartanak fenn a Bacteroides nevű speciális baktériumokkal. Ezek a baktériumok a csótányok sejtjeikben élnek, és az anyák átjuttatják a csótányok új generációjára. Cserébe azért, hogy viszonylag kényelmes életet éljen a csótány zsírszövetén belül, a Bacteroides előállítja az összes vitamint és aminosavat, ami ahhoz kell, hogy a csótány éljen. Szóval azt már tudjuk, hogy miért ehet meg bármit: azért mert nem kell neki vitamin, az alapvetően előállítja neki egy vele szimbiózisban élő baktérium.

 

3: Nem tudod elkapni 8,2 millikszekundumod van.

Ha próbáltál már elkapni csótányt, akkor tudod, hogy majdnem (igazából teljesen) lehetetlen. A legtöbb csótány reakcióideje 8 -10 milliszekundum, ennél sokkal lassabban pislogsz. Ő pedig nemhogy észreveszi a szándékod ennyi idő alatt, hanem lereagálja és elfut. Ezt azért tudja megtenni mert a légáramlatokat figyeli: azaz amikor felé nyúlsz ő már előre tudja ezt, érzi ahogy a kezeddel söpröd a levegőt. Gyakorlatilag esélyed nincs, akármelyik irányból is próbálod is elkapni, olyan ez neki mintha előre szólnál!

 

2: Kiképezheted őket

Ha azt gondolod, hogy a csótányok buták akkor tévedsz. Makoto Mizunami és Hidehiro Watanabe, a japán Tohoku Egyetem két tudósa úgy találta, hogy a csótányok ugyanúgy kiképezhetőek, mint a kutyák. (Ilyen kísérletek egyébként a világháborúban is folytak a csótányokkal). Nem lehet őket sok mindenre megtanítani, de alapvető dolgokra igen (és nem is könnyű)

 

1: Néha, valamiért nem lélegeznek

Ettől még mondjuk nem lesznek cukik, de egészen egyszerűen vannak olyan időszakok, amikor valamiért nem lélegeznek 4-6 vagy több percig sem. Semmi nem indokolja ezt, hiszen levegő van, de megteszik. Még a tudósok nem tudják, miért csinálják ezt a csótányok, ám Ausztrál kutatói szerint ez valószínűleg a nedvesség megőrzése miatt alakult ki bennük. Viszont épp emiatt remek „búvárok”. Egy csótányt soha nem fogsz tudni megölni úgy, hogy lelocsolod, vagy vízbe akarod fojtani mert egyszerűen nem vesz levegőt, és túléli a kritikus pár percet.

A csótányok néha talán különlegesek, de ettől függetlenül ki kell őket írtanod, amit megpróbálhatsz mindenféle interneten talált módszerekkel, de nem fog menni. Mi megszabadítunk a csótányoktól, hívj minket:

 

https://avitox.hu/szolgaltatasok/csotany.html