Mit esznek a csótányok?

Mit esznek a csótányok?

Nem válogatós
Gyorsan a lényeggel kezdjük. Az a helyzet, hogy a csótány nem különösebben válogatós. Szóval, semmiképpen nem fogod tudni kiéheztetni, mert majdnem mindenre azt mondja: uhh, ez baromi finom lehet megkóstolom. És – tulajdonképpen – minden ízlik is neki. De mit eszik? Megtudod máris, de várj még.

Ahelyett, hogy azt megkérdezzük mit esznek, az lenne a helyes, hogy mit nem? A csótányoknak három fontos kitétele van, ha kajáról van szó.

Először is, a csótányok mindenevők. Ez azt jelenti, hogy növényeket és állatokat is esznek, nem érdekli őket mi az. Másodszor, a csótányok opportunisták, bármit megesznek mindaddig, míg nem ütközik a harmadik pontba ami az, hogy az étel étel organikus legyen (azaz ne fém, műanyag stb.)

 

Ez a kedvencük
Tulajdonképpen bármi amit te is eszel tökéletes lesz számukra. Persze, ha a konyád egy a la carte étterem lenne, akkor lennének kedvenceik: az édesség, a keményítő és az állati fehérjék, na meg a különböző sütik, a torták. Szeretik a zsíros ételeket, sajtot vagy mindent, ami penészes vagy erjedt (szóval a szemetesed nekik a világ legfinomabb ételeit tartalmazza). Imádják a cukros ételeket (abból sok energiát nyernek) a cukrot magát, és minden morzsát.

Szóval, tényleg mindent megesznek, olyanokat is amire nem is gondolsz. Hogy mik ezek? Máris felsoroljuk.

 

Ha nincs más
Annak ellenére, hogy mindenevők a csótányok sok más elemet táplálékforrásnak tekintenek, olyanokat, amelyeket soha nem is tudnánk elképzelni. Mondjuk a keményítőket, de a csótányoknak mást jelent ez a szó mint neked. Kemény tárgyakat: könyvkötéseket, papírt, tapétát vagy megeszik a bélyegek hátulján levő ragasztót. Mivel szükségük van fehérjére a csótányok táplálékforrásnak tekintik az elhalt rovarokat, az állati bőrt, sőt az emberi hajat és a körmöket is. Megeszik a saját csótánygyerekeiket is ha kell.

 

Ha éheznek
Ritka, hogy egy csótány éhezik, hiszen a lakásodban is évekig talál magának mindig ételt, és akkor gondolj abba bele, hogy egy szuper csatornában milyen Kánaán nekik a rothatdó étel, a megrohadt hús és a növények. Vagy bármi amit meg tud enni.

De tegyünk egy gondolatkísérletet.

Tételezzük fel, hogy fogsz egy csótányt, és beleteszed egy átlátszó akváriumba úgy, hogy nincs semmi étel. Kettő dolog történik: vagy valahogy mégiscsak belekerül egy hajszál, egy bőrdarab, egy akármi, és a csótány köszöni szépen jól is lakott, vagy tényleg semmi.

Éhezni akkor sem fog, mert ha kell akkor akár egy hónapig elvan étel nélkül. Baromira unatkozik majd az üvegkalitkájában, és egyre kevésbé lesz aktív, de simán túlél 1 hónapot.

Épp emiatt van ránk szükséged: egyszerűen nem tudod kiéheztetni, esélyed sincs arra, hogy éhen haljon ezért ott marad nálad. De te undorodsz tőle.
Az a célravezető, ha kihívsz minket, és mi majd megöljük őket az utolsó darabig.
Kattints!