Minden, amit tudnod kell a hangyacsípésről

Minden, amit tudnod kell a hangyacsípésről

Minden hangya máshogy csíp

Amikor azt gondolod, hogy egy hangya nem okoz nagy gondot, nem is tud megcsípni, mindig jusson eszedbe kettő tény. Az egyik az, hogy a hangyák között léteznek a „katonák” aki egyetlen feladata a harc. A másik ezzel összefügg: ezek a katonahangyák akár harcolnak is egymással életre halálra. 
Alapvetően agresszív bogarak, ezért természetes, hogy néha megcsípnek, bár a csípés nem kifejezetten helyes kifejezés, mert van olyan hangyafajta amelyik harap. Mások összecsípik a bőrödet, és úgy próbálnak meg megcsípni. Bárhogy is teszik, a csípésüket érzed, és kellemetlen is lehet.

 

A hangyacsípés jelei

Azért kell óvatosan fogalmazni mert egyáltalán nem biztos, hogy felismered a hangyacsípést. Ha érzel egy apró szúrást, akkor az sok más élőlény is lehet, nem feltétlen hangya. Ha az, akkor a csípés helye olyan lesz mintha csalán csípett volna meg. Nagyobb, piros foltot képzelj el amelyik felduzzad kicsit, és viszket (a hisztamin miatt). A csípés néhány napig, de akár egy teljes hétig is eltarthat, és az is valószínű, hogy egyszerre több csípésed lesz, mert egy hangya több alkalommal is megcsíphet. (Vagy akár több hangya is egyszerre)

 

A hangyacsípés kezelése

A hangya a csípésekor hangyasavat bocsát ki. Ezt érdemes semlegesíteni gyenge lúggal, vagy például szódabikarbónával. Nagy valószínűséggel, ha most keresned kellene akkor sem lúg, sem szódabikarbóna nem lenne nálad, ezért az a legjobb, ha hagyod a fenébe a csípést. Ha nem vagy allergiás a hangyacsípésre, akkor 1-2 nap alatt jelentősen gyengülnek a tünetei, és pár nap alatt elmúlik. Nem biztos, hogy kezelned kell.
Ha a csípés allergiás reakciókat vált ki (beduzzad, vagy túlzó módon fáj, esetleg rosszul is leszel) akkor viszont azonnal fordulj orvoshoz. 

A legjobb persze az, ha elkerülöd a hangyacsípést, mert nincs hangya a lakásodban / házadban. Hívj minket, és az utolsó hangyáig elzavarjuk őket, hogy ne csíphessenek meg többé.
Kattints!