Minden, amit hangyairtásról tudni kell

Minden, amit hangyairtásról tudni kell

Bárhol is élsz a világban, valószínűleg láttál már hangyákat az otthonodban és annak környékén is. Nem csoda, hiszen több ezer hangyafaj létezik, és a bolygó minden kontinensén megtalálhatóak, kivéve az olyan hideg helyeket, mint például az Antarktisz. A hangyák nagyon különbözőek, nem mind veszélyes, de abban egyetértünk, hogy ha ellepik a lakásodat, otthonodat akkor menniük kell, ki kell őket irtani. Ez az a cikk, amiből mindent megtudsz a hangyákról a hangyairtásról!

 

Hangyák a lakásban

Ismerjük meg az ellenséget és tudjuk meg, hogy kik és mik a hangyák? A hangya a Hymenoptera rendbe a Formicidae családba tartozó társas rovar, valójában a darazsakkal és a méhekkel rokonok, és valószínűleg egy hasonló darázsszerű ősből fejlődtek ki több mint 140 millió évvel ezelőtt, a bolygó történetének kréta időszakában. Nos, ők lepik el az otthonunkat.

A hangyák abban (is) hasonlítanak a legtöbb méh- és darázsfajhoz, hogy szociális kolóniákat alkotnak, ahol van királynő, van milliónyi dolgozó, felderítő és léteznek egyéb más szerepű kolóniatagok. Te legtöbbször a felderítővel találkozol (belőlük nincs túl sok) és a dolgozókkal. A királynőt szinte soha nem látod. 

Ahogy észreveszed őket azonnal érdemes tenni ellenük, mert egyes hangyafajokról ismert, hogy egészségügyi problémákat okoznak azoknak az embereknek, akiket megcsípnek vagy megharapnak. 


Hogyan kerül az otthonodba a hangya?

Valójában nem a hangya megy hozzád, hanem te mész a hangyához. A hangyák ugyanis legtöbbször inkább a természetben tartózkodnak, ahol könnyen hozzáférhetnek táplálékhoz és jó helyeket találnak a fészeképítéshez. Az emberek azonban annyira betolakodtak a területükre, hogy a találkozások elkerülhetetlenek. A hangyákról ismert, hogy a bolyukat a járdák repedéseiben, a gyepen belül, valamint közvetlenül a házak közelében vagy mellett építik. Néha - táplálékkeresés közben - megtalálják az utat a beltérbe, és ha jó táplálékforrást találnak, nyomot hagynak maguk után, ami újabb hangyákat vonz oda, így lassan ellephetik az otthonodat.

Fontos, hogy komolyan vedd őket, mert ahol egy hangya megjelenik ott előbb-utóbb rengeteg hangya lesz. 


Miért jönnek be a házba? Hogy tartod őket távol?

Mert ételt keresnek. A hangyák - egymással együttműködve - a megszerzett élelmet kisebb darabokra bontják, majd visszahordják a fészekbe. Ha visszaköveted a hangyanyomokat, megtalálhatod azokat a területeket, ahová bejutnak, majd lezárhatod ezeket a réseket. Egy képzett szakember pedig biztosan meg tudja találni azokat a helyeket, ahová a hangyák bejutnak vagy valószínűleg be fognak jutni, és olyan kezelési tervet tud készíteni, amely megszabadul a fészektől, és megakadályozza a további fertőzéseket. 


A hangyák különösek

A hangyák sokkal különösebbek, mint gondolod. A hierarchiáról már írtunk, van, aki egész életében dolgozik más meg soha semmit nem tesz, de ez még nem minden. Vannak hangyafajok, amelyek addig szekíroznak egy másik élőlényt amíg az nem kakil nekik mannát. Vannak, amelyek repülni tudnak mások nem. 

Bár nem szeretjük őket nem tudnánk nélkülük élni mert számtalan jót is tesznek: javítják a talaj kémiáját, szétszórjak a magokat, segítenek a kártevők ellen és szellőztetik is altalajt. Nagy rejtőzködők, de van köztük olyan is amelyik rendkívül büdös, így tartja magától távol az ellenségeket. 

Ami talán a legkülönlegesebb az az, hogy képesek akár heteket, hónapokat harcolni egymás ellen: a különböző kolóniák élet-halál harcot vívnak egymással, aztán egyszer csak abbahagyják és békésen élnek egymás mellett. 


A hangyacsípés

A legtöbb hangyacsípés nem veszélyes (és nem is feltétlen csípnek, mert harapnak) és gyakran azt sem tudod, hogy mi csípett, harapott meg. Amikor a hangya megharap hangyasavat bocsát ki. Ha nem vagy a csípése allergiás, akkor 1-2 nap alatt elmúlik, ha allergiás vagy akkor érdemes egy kevés gyenge lúggal vagy például szódabikarbónával semlegesíteni a csípés helyét. 

A hangyák egyébként általában azért harapnak, mert így védik meg a fészküket. Mi emberek nem szerepelünk az étlapjukon, tehát nem minket próbálnak megenni. Szinte minden hangyafaj úgy reagál a potenciális veszélyekre, hogy a fenyegető veszély felé nyüzsög, és az állkapcsával harap és elriasztja a veszélyt.

Meg kell jegyezni, hogy egyes egzotikus hangyafajok csípése rendkívül fájdalmas is lehet és vannak közöttük olyanok, akik csípése mérgező, de ezek a fajok nem hazánkban élnek!


Otthoni hangyairtó praktikák

Számtalan hangyaírtó praktikát találsz a neten. Léteznek olyan természetközeli megoldásoknak nevezett ötletek, minthogy helyezz ki mézet vagy cukros vizet az útvonalukra vagy locsolj a járataikba forró vizet, egészen addig, hogy gyűjtsd össze őket egy légyfogó szalaggal. Van, aki arra esküszik, hogy a hangyák nem szeretik az erős illatokat, ezért elmenekülnek (ami elég életszerűtlen, hiszen ki is kerülhetik) vagy arra, hogy ha zaccot teszel az útba, amit megesznek és megdöglenek tőle, de természetesen ez nem igaz.

Használhatsz vegyszereket is hiszen rengeteg hangyairtó aeroszol létezik, de ezzel csak azokat ölöd meg akiket éppen lefújtál. Gyakori a sütőpor-ötlet, de hidd el, hogy nem működik, a hangyák nem fognak neked miatta másnap egy lángost hozni, mert felhasználták a sütőport. Vannak, akik szerint az ajtó elé kell szórni szegfűszeget, mert akkor nem jönnek be a hangyák. Ott nem, cserébe bejönnek máshol.


Profi hangyairtás

A hangyáktól csak úgy tudunk megszabadulni, ha olyan méreggel dolgozunk amelyik nem azonnal hat, beviszik maguknak a fészekbe és odaadják a királynőnek. A hangya irtás a királynő elpusztításáról szól, ha ő meghal, a boly is eltűnik.

Ehhez speciális géleket és lakkokat használunk, melyek 8-10 nap alatt garantáltan megölik a hangyákat. 

Segítünk a hangyairtásban, kattints, tudj meg mindent! https://avitox.hu/szolgaltatasok/hangya.html