Minden, amit a csótányról, a csótányirtásról tudni kell

Minden, amit a csótányról, a csótányirtásról tudni kell

Kétségtelen, hogy nem szeretjük a csótányokat, ezért minden eszközzel megpróbáljuk kívül tartani őket az otthonunkból. Ez nem mindig sikerül, mert az élelem és a vízkeresés közben a falon lévő apró lyukakon, az ablakok és az ajtók körüli réseken vagy egyéb más helyeket használva bármikor bejöhetnek hozzánk. És nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Íme minden, amit a csótányról, a csótányirtásról tudni kell!

 

Úristen, csótány!

Sokan csak egy elpusztítandó rovart látnak benne és ezért eleve utálják a csótányokat, pedig van néhány figyelemre méltó tulajdonságuk: például az, hogy több mint 300 millió éve élnek a földön vagy, hogy taníthatók, kiképezhetők és akár az is, hogy 40 percnél is tovább bírják víz alatt.

Ha eltekintünk attól, hogy eleve undorítónak tartjuk őket, felfedezhetünk bennük néhány kedves tulajdonságot is: például azt, hogy nem mind kártevő, vagy azt, hogy van lelkük: imádják az érintést és akár magányosnak is érezhetik magukat.

Mégis, ha meglátunk egyet fejvesztve rohanunk "valamiért, amivel agyon lehet csapni". És ezt jól is tesszük.
Akkor szeressük a csótányt, vagy azonnal hívjuk a csótányirtót? Inkább az utóbbi, de előtte ismerjük meg!


Hogy kerül az otthonodba a csótány?

A csótányok találékonyak és többféleképpen kerülhetnek az otthonodba. Ha most költöztél be előfordulhat, hogy már régebben ott voltak, te "megörökölted" őket. Az is gyakori, hogy az otthonod közelében van egy fertőzött otthon, ház és onnan jönnek át hozzád (hihetetlen leleményesek, akár egy ajtónyitás elég nekik, hogy besurranjanak).

Bosszantó, de a csótányok a vízvezetékeken keresztül is bejuthatnak az otthonodba. Gyakran előfordul, hogy a közös falon belüli csövek mentén vándorolnak a lakások között oda, ahol jobban érzik magukat. De imádják a lefolyókat és a csatornarendszert is, azon keresztül is elmehetnek hozzád.

Tévhit tehát összekötni a csótányt az igénytelenséggel, a kosszal, hiszen a legtisztább lakásokba is bejutnak. Ha csótányt látsz azonnal hívj minket, szakterületünk a csótányirtás.


Veszélyesek: élve, halva fertőznek

A csótányok 33 féle baktériumot, hatféle élősködő férget és legalább hétféle egyéb emberi kórokozót terjesztenek. Ha ez még nem lenne elég akkor most jön a feketeleves. A csótány élve, halva és még akkor is terjeszthet betegségeket, amikor megdöglött és bomlik. Ahol csótány van, ott hamarosan megjelennek az allergiás tünetek, akár az asztma is, főleg gyerekeknél.  

Mivel a csótány bármikor bármin (akár a kakival, pisivel teli szennyvíz csövén, vagy egy döglött állaton, szemétkupacon) is keresztülmegy, ezek a kórokozók, koszok ráragadnak és a csótány hozza viszi őket. Mivel kifejezetten kíváncsiak és inkább éjjel aktívak, nem is látod, hogy az asztalodon a hűtődön a kint hagyott ételen, rajtad, a gyerekeden, vagy akármin keresztülmennek és bármit megkóstolnak.

Ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak, főleg ott, ahol megfelelő életkörülményeket találnak maguknak: és fura módon ez éppen a te tiszta és rendes lakásod lehet.


Ezek a fajták élnek hazánkban

A világon majdnem 4500 ismert csótány fajta él (van közöttük 15-18 centisre megnövő is, szerintünk egyben nyeli le a papucsodat) szerencsére hazánkban mindössze három. 

A német csótány a leghétköznapibb. Nem egy okos fajta viszonylag egyszerűen gondolkodik: azt vallja, hogy ahol van víz, ott van élelem is, ezért imádja az alagsorokat, a vizesebb helyeket. Nem jó vendég mert addig marad amíg van ételed és vized: ez meg mindig van. Úgy ismered fel, hogy büdös, mármint akkor, ha megijed.

Az amerikai csótánnyal van a legkevesebb gond. Alapvetően nem az otthonodban él, inkább a szabadban rágcsálják a leveleket a fákról, vagy esznek, amit találnak akár a kisállatod ételét is. A jó hír, hogy a meleg helyet szeretik ezért nem 100% hogy beköltöznek az otthonodba, a rossz az, hogy bizonyítottan sokféle (hasmenést, dizentériát, kolerát, leprát, pestist, tífuszt) betegséget terjesztenek.  

A konyhai csótány a nevével ellentétben nem feltétlenül a konyhádban lakik. Őt hívhatjuk svábbogáranak is. Imádja a finom, zsíros, tápláló ételeket, de ha kell megeszi a papírt is. Nagyon szapora és rengeteg betegséget is terjeszt. 

(A csótányok fajtáiról itt olvashatsz bővebben: https://avitox.hu/blog/csotanyfajtak-magyarorszagon.html)

 


Így előzheted meg a csótányok megjelenését

Nem könnyű. A fertőzés megelőzése nehéz, mert a kedvenc ételeid egyben az általuk kedvelt táplálékforrások is. Ha makulátlanul tisztán tartod az otthonod akkor is találnak maguknak táplálékot, mert akár a kutyád levedlett szőrén, vagy egy darab sáron is eléldegélnek. Mivel éjszaka táplálkoznak, ha szeretnéd távol tartani őket, elengedhetetlen, hogy lefekvés előtt alaposan megtisztítsd a konyhát és minden olyan területet, ahol enni szoktál. Soha ne tarts a lakásban szemetet, mert ami neked szemét az nekik terített svédasztal.

A védekezés módja az is, ha lezárod az összes repedést bár ez sem feltétlen elegendő, mert ha kell a csótányok lelapítják a külső vázrendszerüket, és a lábaikat laposan kiteszik az oldalukra. Ezért olyan réseken is átférnek, ahol nem hiszed, hogy elférnek.

Szóval, majdnem kivédhetetlenek. Nem is biztos, hogy eleve tenned kell valamit ellenük, mert lehet, hogy nem téged választanak. Ha igen, akkor meg úgyis mindegy mit tettél, nálad laknak majd.


Házi csótányirtó praktikák

Évek óta foglalkozunk csótányirtással és kevés olyan hely van, ahova – ahogy meglátták a csótányt – azonnal hívtak minket, mert mindenhol megpróbálják először valahogyan kiirtani őket, hiszen az interneten számos tuti ötlet van. Összegyűjtöttük mi is a leghaszontalanabbakat. A csótányt nem fogod velük kiirtani, de szinte biztosak vagyunk benne, hogy megpróbálod. Íme a nem működő házi csótányirtási praktikák. 

1: Bolti rovarirtó. Meg fogja ölni azt a csótányt amelyiket lefújod vele, ez biztos. Csakhogy azt a több százat, ezret nem, aki még a házadban lakik. Olyan mintha horgásznál és azt gondolnád, hogy ezzel az egy bottal kifogod az összes halat. Esélytelen.

2: Agyoncsapkodod. Ez is hatásos, de nem hatékony. Egyetlen számmal bebizonyítjuk. Körülbelül napi 50-100 új csótány születik egy átlagos (nem erősen) fertőzött területen. Ha kevesebb mint 50-et csapsz agyon akkor mindegy mit teszel, nő a számuk. Ráadásul okosak: ahol várod őket, ahol már pórul jártak, azt kikerülik. Mint az egerek.

3: Megpróbálod elkergetni. Az internet tele van jobbnál jobb ötletekkel, hogyan tudod elkergetni. De – hidd el – semmit nem érnek ezek az ötletek, eszükbe nincs elmenni a hangos zene miatt például (olvastunk ilyet)

4: A sündisznó valós megoldás mert ha van néhány sünid ők lassan megeszik a csótányokat. Ha van néhány sünid…


Csótányirtás a megoldás

Valójában a csótányok ellen az egyetlen hatékony megoldás a csótányirtás. Mi egy különleges, kombinált módszerrel írtjuk ki őket: permettel és géllel. Amelyik előjön azt megöli a permet. Amelyik nem (ne feledd, hogy akár papíron és hajszálakon is elélnek a faladban hónapokig) azt géllel öljük meg: előjönnek, megeszik, meghalnak.

Jó hír (csak eddig nem mertük mondani), hogy kannibálok, ezért megeszik a saját – mérgezett és döglött- fajtásukat is. Ezért az, aki megette is megdöglik. Jön egy élő, megeszi a döglöttet, megdöglik. És szépen eltűnnek.

Hívj minket, csótányírtással foglalkozunk, egy sem marad utánunk!