Megdöbbentő tények az egerekről

Megdöbbentő tények az egerekről

Argentínától Zimbabwéig

Lehet bravúroskodni a szavakkal, és olyanokat írni, amit megtettünk: például azt, hogy Argentínától Zimbabwéig mindenhol van egér, függetlenül attól, hogy milyenek az időjárási körülmények, de a legegyszerűbben úgy tudjuk elmondani, mennyire hétköznapi az egér, ha azt jegyzed meg: mindenhol él, ahol az ember. Ez azért különös, mert nem nagyon van még egy ilyen élőlény, rágcsáló vagy állat, aki mindenhol, de tényleg mindenhol ott van, ahol mi emberek. Ennél azonban vannak döbbenetesebb tények, amiket nem tudtál róla. Összeszedtünk párat.

1: 0,6 centi

Na, nem az egér, hanem van egy különleges tulajdonsága. Bár maga az egér (például már a feje is) szélesebb, mint 0,6 centi, vagy annak tűnik, egy egér képes egy akár alig több mint fél centis járaton közlekedni. Pont ezért nem találod meg soha, vagy csak nagyon nehezen, és ezért kell elfelejtened a rajzfilmeket, ahol azt látod, hogy az egér nagy lukakon közlekedik, mert nem.

2: Elképesztő adottságok

Ha ismered Daredevilt, nos olyan egy egér. Hozzánk, emberekhez képest szupertulajdonságokkal rendelkezik. Igaz, hogy – konkrétan – az orrukig sem látnak, de elképesztően jó a szaglásuk, a hallásuk tízszer olyan jó, mint a miénk, és olyan frekvenciákat is meghallanak, amit mi nem. 

3: Nem szeretik a hideget

Az egerek nem szeretik a hideget, ezért költöznek be hozzád előszeretettel télen. Ennek ellentmond, hogy bár nem szeretik, egy -10 fokos hűtőházban is könnyedén eléldegélnek, mert bár nem szeretik, nem okoz nekik gondot, hiszen tökéletesen szigetelő bundájuk van.

4: 0,03 centi naponta

Biztosan hallottad már azt, hogy az egérnek (és még néhány állatnak) folyamatosan rágni kell, koptatni a fogait, de akkor most mondunk egy adatot is. Az egér foga naponta 0,03 centit növekszik. Ezt tudja az egér is, ezért folyamatosan rágnia kell valamit, és emiatt teljesen mindegy, hogy az egy vezeték a falban, egy doboz, egy szappan, vagy egy fadarab: rágcsálni fog, és nem okoz neki gondot, ha a foga „letörik”. 

5: Jó magasugró lenne

Az egér 25 centi magasra tud ugrani. Oké, ez így nem mond semmit, lefordítjuk emberi méterre: mivel egy egér kb 3 centi magas, ezt azt jelenti, hogy a testének 10 szeresére tud ugrani. Te milyen magas vagy? Ha például 170 centi, akkor, ha egér lennél 17 méterre tudnál ugrani, helyből. Mintha az ötödikre ugranál fel.

6: Falban mászók

Attól független, hogy gyorsak, hogy nagyon jól hallanak, és akár 10 szer olyan magasra tudnak ugrani, mint a testmagasságuk, az egerek ezeket a tulajdonságaikat csak vészhelyzetben használják. Leginkább a falakban közlekednek, komótosan, lassan, a fészkükhöz, ahol egyébként akár sok tízen is lehetnek.

 

Ha eleged van az egerekből kattints, és nem működő, pénzt vivő házi praktikák helyett hívj minket, és a lehető leggyorsabban megyünk, és kiírtjuk az egereket. Kattints ide!