Különleges tények a hangyákról

Különleges tények a hangyákról

Azért sokat finomodott a hangya

 

Valószínű, hogy nem lennél boldog, ha néhány pokolhangya (ez volt a neve) lakna nálad. A pokolhangya sokkal nagyobb volt mint a mostaniak és azzal sem lopná be magát a szívedbe, hogy a szarv nőtt a fején és sarlószerű állkapcsa volt. És azokkal döfködte le az áldozatait.

Ma már nincsenek ilyen hangyák (valószínűleg azért halt ki mert konkrétan hülye volt: egyedül vadászott, és ezért gyakori hogy áldozattá vált) inkább csak a szelíd rokonokkal találkozhatsz. Ők viszont viccesek, és érdekesek. Íme 10 eddig nem ismert tény róluk.

 

1: A királynő nem szép, de rengeteg ismerőse lenne a hangyafacebookon. Ez azért van, mert egy hangya átlagéletkora 15 év, csak a királynő él 25-35 évig. Ennyi idő alatt több millió ismerőse (inkább több tízmillió) lenne. Csúnyának meg azért csúnya mert öreg. 

 

2: Menő náluk a hangyarablás. A dolgozó hangyák előszeretettel lopkodnak tojásokat más (és még csak nem is ellenséges) hangyák bolyából. Ha elloptak egy tojást, és az kikel, a szegény elrabolt hangya élete végéig rabszolga lesz. Szóval rabszolgatartók. 

 

3: Hihetetlen távolságokra is eljutnak. A dolgozó hangyák akár 200 méternél is messzebbre merészkednek a bolytól, ami nekünk embereknek nem nagy távolság, de ha belegondolsz, hogy egy hangya 1-2 milliméter, akkor az hangyamértékkel akár több tíz kilométer.

 

4: A katonáknak a legrosszabb. Merthogy a katonahangyának semmiféle kiváltság nem jár. Állandóan mozgásban vannak, jönnek-mennek, és nekik még csak a fészek sem jár. 

 

5: Szuperszemük van. Azaz olyan összetett szemük van, amivel elképesztően jól látnak, különösen a mozgásokat veszik észre. Ez segít nekik a harcban, a zsákmányszerzésben. (Olyan jól látnak egyébként mintha te 200-300 méterről észrevennél egy egeret)

 

6: A zöld ugrópók ellen nincs ellenszerük. A zöld ugrópók mimikri taktikát választ: úgy viselkedik, mint a hangya, olyan szagot áraszt, utánozza a mozgásukat. A hangya azt hiszi haver, ezért akár a fészekbe is beengedi, pedig sokkal nagyobb, és még csak nem is hasonlítnak. Aztán az ugópók jól megesz néhány hangyát a bolyban.

 

7: Nincs orruk. Mondjuk nem is kell nekik, mert a csápjaikkal szagolnak. 

 

8: Van vámpírhangya. Ha Madagaszkárra mész akkor találkozhatsz is ezzel a fajtával, akik egyébként nem ránk, emberekre veszélyesek, hanem a saját gyerekikre, és más rovarok bábjaira. Azokat harapdálják ugyanis, és azok vérét szívják.

 

9: Amikor egy hangya meghal, akkor azonnal egy vegyi anyagot bocsát ki. Ez a vegyi anyag kommunikál a többi hangyával, akik ezt megérezve eltemetik a halottat. 

 

10: A 24 órás hangya harapása olyan fájdalmas, mintha meglőttek volna ott ahol megharapott. A fájdalmon kívül nem lesz más bajod, de az közel elviselhetetlen. Jó hír, hogy 24 óra múltán nyomtalanul elmúlik.

 

Ha van a lakásodban házadban hangya, ne tétovázz, hívj minket, és azonnal kiirtjuk. Hangyairtás itt: Kattints!