Kérdezz felelek a bolhákról!

Kérdezz felelek a bolhákról!

De miért baj, hogy semmit nem tudok róla?

Sokan gondolják, hogy ha nincs kutyájuk / cicájuk akkor nem is kell semmit tudni a bolháról, hiszen soha nem fognak találkozni. Ami persze nem igaz. Akármikor lehet bolhád (nem kell hozzá kisállat) és akkor jó, ha tudsz róla néhány dolgot. Mi most összegyűjtöttünk párat.

 

1: Láthatod-e a bolhákat?

A bolhák nagyon aprók, általában 1–3 milliméteresek, a nőstények nagyobbak, mint a hímek. A nőstény bolha akár nagyobb is lehet, mint 2 mm, az átlagos pasibolha azonban alig 1 millis. Apró méretük miatt nehezen észrevehetők, de szabad szemmel is láthatóak, ha elütő színű tárgyon vannak. (Még a kezeden is észrevehetőek, de egy fehér zoknin már látod őket)

 

2: Hogyan néznek ki a bolhák?

A bolhák apró fekete kis élőlények, vékony és lapos testekkel, amelyek megkönnyítik számukra, hogy megkapaszkodjanak a háziállatodon. Ha nagyítóval néznéd őket akkor viszont ijesztőek, simán lehetnének egy horrorfilm szereplői.

 

3: Honnan származnak, jönnek?

Ó, hát ezt tudod, csak nem szeretnéd igazából megtudni: a bolhák legtöbbször a háziállatodon vannak. (Nem hiába hívták őket régen bolhazsáknak is). Szeretik a nedves, árnyékos hűvös helyeket éppúgy mint a kutyusod, vagy a cicád: és mivel az ő vérük kell nekik, ezért ők a hordozók.

 

4: Mit esznek a bolhák?

Hát a véredet. A női bolha a mohóbb, mert ő akár a saját testtömegének 12-15 szörösét is kiszívogatja belőled, de a pasi sem kutya, ő is a saját testtömegének többszörösének megfelelő vért szívja ki belőled. Vagy, persze a cicádból, kutyádból. Rossz hír, hogy még a csótányoknál is tovább bírják táplálék nélkül, mert akár 100 napig is simán elvannak étel nélkül.

 

5: Megcsípik az embert is?

Hát persze. Sőt, téged (és engem is, aki ezeket a sorokat írja) még jobban szeret, mint a cicádat, és a kutyádat, mert a te véred édesebb, és vonzóbb számára. Ha megcsípett, akkor nagyon fog viszketni neked (leginkább a kezed, és a lábad a bokád környékén).

 

6: Megélnek rajtad is?

Ez az eddigi legnehezebb kérdés, mert alapvetően nem élnek meg rajtad, hiszen nem vagy gazdatest. Mivel szeretik a szőrt, szeretnek elbújni, ezért egy ember kevésbé vonzó nekik, mint egy cica, vagy egy szőrös kutya (Chubakka a Csillagok Háborújából egészen egyszerűen a kedvencük lenne).

 

7: Megélnek a hajamban?

A hajad olyan nekik, mint egy lakókocsi, mint egy repülő vagy bármi olyanra gondolj, ami arra való, hogy átmenetileg eljussanak a segítségével valahonnan valahova. De nem az lesz a kedvencük, és nem fogják hosszú távon használni a hajadat, sőt a fejedet sem fogják megcsípni.

Ha arra gyanakszol, hogy bolha csípett meg, ne próbáld meg házi praktikákkal kiirtani, mert 99,99%, hogy nem fog menni. Hívj minket, és bolha mentesítjük a lakásodat! Kattints!

 

https://avitox.hu/szolgaltatasok/bolha.html