Kérdezz felelek a bolhákról! (Második rész)

Kérdezz felelek a bolhákról! (Második rész)

Mi az, amit eddig tudunk?

Azt már tudjuk, hogy honnan kerülhet rád, ismerjük miért és mennyit csíp meg téged, és azt is tudjuk, hogy bár megél a hajadon is de nem a kedvenc helye. Most folytatjuk a sort, mert van még néhány tudnivaló a bolhákról.

 

1: Fura életciklusuk van!

A bolhák életének négy szakasza van: tojás, lárva, báb és a teljes értékű felnőtt. Ez a 4 életciklus az, amin minden bolha végig fog menni élete során. Ebből a tojás és a lárva egyértelmű ezzel nincs gond, ismered. A báb lesz az, ami gondot okoz mert ez egy olyan átmeneti szakasz amiben a bolha akár heteken, hónapokon keresztül létezhet, mindaddig amíg az őt körülvevő környezet nem lesz neki ideális. Amikor azzá válik abban a pillanatban kifejlődik, és teljes értékű felnőtté válik.

 

2: Mennyi ideig él egy bolha?

Az bolha átlagos élettartama általában 2-3 hónap. Bőséges élelmiszerellátással akár 100 napig is élhet (ehhez képest bábként tovább él) A jó hír az, hogy a nőstény bolhák nem rakhatnak tojást, addig, míg először nem esznek vért.

 

3: Meddig élhetnek gazdatest nélkül?

Azt fentebb írtuk, hogy a bolha amikor kifejlődött, onnantól maximum 100 napig élhet. Ám ehhez kell a gazdatest. Ha elrontja, és akkor válik bábból kifejletté amikor nincs megfelelő gazdateste, akkor egyetlen hetet élhet mindössze, mert éhen hal.

 

4: Hogyan tudsz tőlük megszabadulni?

Éppen a fentiek miatt lehetetlen szinte, hiszen minden életciklusban máshogy kell kiirtani őket. Nem nagyon találsz olyan házi megoldást, amelyik egyszerre hatékony a bábok, a tojások és a kifejlett kis vérszívók ellen is. A legrosszabb az egyébként, hogy a bolhák, amelyeket ugrálnak és harapnak, a bolhafertőzésnek csak egy kis részéért felelnek. A bolhatojások a fertőzés mintegy 50% -át teszik ki, míg a bolha lárvák és bábok a bolhafertőzés 45% -át. Ez azt jelenti, hogy a valóban látható felnőtt bolhák csak a bolhafertőzés 5% -át teszik ki. Ez valószínűleg az egyik leginkább zavaró bolhatény a listán.

 

5: Tudnak-e a bolhák repülni?

Sokan hiszik azt, hogy a bolhák tudnak repülni, hiszen hogyan máshogy kerülnének például legalább 150-160 centi magasan akár a hajunkra is? Az igazság azonban az, hogy nem. A bolhák nem tudnak repülni. Viszont…

6: Ilyen magasra ugranak

Ha lenne rovar magasugró világbajnokság, akkor azt mindig egy bolha nyerné meg. Vízszintes irányban akár 18-20 centit is tudnak ugrani, felfelé pedig 12-14 centit is. Ez azért figyelemre méltó mert amúgy egy milliméteresek. Ez nagyjából akkora teljesítmény, mintha te álló helyzetből 280-330 méterre tudnál ugrani.

 

7: Képesek megölni a macskát / kutyát?

Hülyeségnek tűnik a kérdés (merthogy ezek egy milliméteresek) de nem az: meg tudják-e ölni a cicádat, kutyádat? A válasz megdöbbentő lesz: igen. Ha kicsi kutya lesz bolhás, vagy már nagyon legyengült állat, akkor a rengeteg sok bolha ki tud belőle szívni annyi vért, és tud annyi kellemetlenséget okozni ami vezethet akár a kutya halálához is. (Például azért is mert megfertőzhetik mindenféle férgekkel)

Ne várd meg míg elszaporodnak nálad a bolhák. Ha arra gyanakszol, hogy bolha csípett meg, ne próbáld meg házi praktikákkal kiirtani, mert 99,99%, hogy nem fog menni. Hívj minket, és bolhamentesítjük a lakásodat! Kattints!

 

https://avitox.hu/szolgaltatasok/bolha.html