Hihetetlen: ezért a kedvenc laboratóriumi állat az egér

Hihetetlen: ezért a kedvenc laboratóriumi állat az egér

Kétfelé ember létezik: akinél már volt, és akinél lesz egér
És most egyáltalán nem viccelünk. Tényleg kétféle ember létezik: az akinél már volt egér, és az akinél még nem volt, de lesz. Szóval egészen biztos, hogy az egér problémával vagy szembenéztél már, vagy szembe fogsz kerülni. Azt már tudod, hogy mit kell majd tenned, de azt is tudod vajon, hogy egyébként mit eszik az egér? 
Fogadjunk, hogy nem, de most elmondjuk. (Hihetetlen lesz)

 

Erre a megdöbbentő válaszra nem számítottál: ezt eszik az egerek
Oké, ez olyan döbbenetes lesz, hogy kell egy kis bevezető kérdés, ahhoz, hogy majd megértsd: gondolkodtál már valaha azon, hogy miért éppen az egereken kísérleteznek a laboratóriumokban?

Nem, nem az a jó válasz, hogy sok van belőlük, hiszen a galambokból, a macskából, és a kutyából vagy ha akarnánk a krokodilokból is van annyi, hogy lehetnének kísérleti alanyok (és a milliárdnyi bogárról, és többi lényről nem beszéltünk).

Nem is azért, mert kicsik, mert ezek a laboratóriumok nagyok, van elég pénz ott akármilyen állatot tartani. Ami a még eszedbe juthat, az, hogy mert... azért kísérletezünk egereken mert... nincs több ötlet igaz? Akkor elmondjuk.

Azért, mert az egerek pontosan azt szeretik enni, amit mi.

Jó, ez még csak részmegoldás, mert nyilván nem az a kérdés, hogy az egereket tudják-e táplálni, hiszen van pénz rá. A megoldás kulcsa az, hogy az egerek feltűnően hasonlítanak az emberre abban a tekintetben, ahogy viselkedésükben és fizikailag reagálnak a különféle ingerekre, például az ételallergiákra. Ez az oka annak, hogy az egereket gyakran használják tesztalanyként. Ezen hasonlóságok miatt az egerek nagyszerű "genetikai" modellnek számítanak. És mindent megesznek. De mit? 

 

Ezt eszik az egerek: ülhetnétek közös asztalnál is
Amikor arra kíváncsi, hogy mit szeretnek enni az egerek, gondold át, hogy te milyen édes / zsíros dolgot szeretsz enni, és hát az a helyzet, hogy az egér pontosan ugyanazt eszi amit te. Kicsit morbid, de simán ülhetnénk velük egy asztalnál is, megosztva a vacsoránkat, a reggelinket, vagy...

Vagy bármit, amit eszel. Bármit, amit ettél ma. Vagy bármit, amit enni fogsz. Az egér nagyon szívesen megeszi veled. Igaz, kicsit más összetételben. Az egereknek étrendjének 15-18% fehérjét kell tartalmaznia. Az embereknek ezzel szemben általában 36% fehérjére van szükségük étrendjükben. Mint látható, az egerek étrendje lényegesen alacsonyabb fehérjetartalmú.  De minden más stimmel: szívesen esznek magvakat, isznak meg mindent, amit te is, és akár egy túrós tésztát is nagyon szívesen megszesznek veled, vagy utánad.

És hogy mi ebből a tanulság?

Az, hogy azért nem fogod tudni kiirtani az egeret, mert eszébe nem jut majd elmenni a Kánaánból, onnan, ahol a finomabbnál finomabb falatokkal kényezteted, ahol a szekrény telis tele van számára ínycsiklandozó falatokkal. 

Az élete árán is marad.

Éppen ezért tudunk szakszerűen, és gyorsan megszabadítani tőle. Na akard elkapni, kitessékelni, mert a sok-sokból meglett 1. Ha egered van hívj minket, megoldjuk: Kattints!