Illatok, amiket (nem) utálnak az egerek

Illatok, amiket (nem) utálnak az egerek

De miért érdekesek az egérnek büdös szagok?
Nem sok észszerűbb magyarázat van arra, hogy miért kutatjuk azokat az illatokat, amiket nem bírnak az egerek, mint az, hogy azzal akarjuk magunktól távol tartani. Ha tudjuk, hogy melyek ezek, akkor azokból remek egér űzőket lehet készíteni. De vajon mik ezek az illatok? Egyáltalán van bármilyen olyan illat, amit az az egér gyűlöl amelyik egyaránt megél a kertben és akár a lakásban, a mezőn, vagy bárhol, is?

 

Szagok, amiket utál az egér?

Az ammónia
Az ammóniának egy különleges története van. Azt gondoltuk, hogy ha nekünk embereknek elviselhetetlen, ha mi utáljuk (és rajtunk kívül elég sok állat is) akkor az egerek sem fogják szeretni. Az iowai egyetem kutatói azonban gyorsan bebizonyították, hogy ez nem teljesen igaz. A kis dózisú (de az embereknek már kellemetlen) ammónia semmiféle hatással nem volt az egerekre. A nagy dózisú azaz nagy koncentrációjú ammónia pedig hibahatáron belül hatott.  Szóval, ammóniával nem tudod elűzni az egeret.

 

A naftalin
A naftalin egy fehér, kristályos anyag, és elképesztően fojtó szaga van. Emellett súlyosan mérgező is. Átlagemberként leginkább akkor találkozunk vele, ha valaki naftalint használ a ruhásszekrényében a molyok ellen. Az Amerikai Nemzeti Toxikológiai Program kutatói kísérleteket végeztek annak megállapítására, hogy ugyanazok a drámai hatások jelentkeztek-e egereknél a naftalintól mint nálunk embereknél, de nem. Az egereknél semmiféle károsodást nem okozott. Sőt ellentétes lett a hatása, mert nekünk embereknek okozott gondot.

 

Csili
Oké, írhattuk volna chilinek is. Ez a szag megint feltételezéseken alapul. Azon, hogy ha mi emberek nem bírjuk a csili szagát, mert csípi és irritálja a szemünket, az orrunkat, akkor biztos, hogy az egerek is megzakkannak tőle. De ez sem sikerült. A Chulalongkorn Egyetem kutatói tesztelték a chili, egerekre gyakorolt ​​hatását. Vizsgálatukból kiderült, hogy a chili kicsit taszította az egereket és nem tértek vissza oda, ahol csilit észleltek, de a kutatók azt is beismerték, hogy ez nem túlzottan hasznos, mert az egerek csak oda nem mentek ahol csili volt. Viszont kikerülték minden gond nélkül.

 

A borsmenta
A borsmentaolaj szintén gyakori ötlet az egerek visszatartására, elriasztására. A többi illóolajhoz hasonlóan a borsmentaolaj is (kicsit) visszatartotta az egereket, de nem eléggé. A borsmentaolaj egyébként nagyobb sikert aratott, ha naponta és nagy adagokban alkalmazták, mintha csak néha tették volna. Ez azért nem jó hír, mert bár talán visszatartja az egereket, de nem eléggé, és nem fogsz minden nap borsmenta olajat fröcskölni szanaszét.
Mielőtt fura illatokkal próbálkoznál, inkább keress fel minket, segítünk megszabadulni az egértől.