Így tartsd távol az egeret (nem működő házi praktikák egér ellen)

Így tartsd távol az egeret (nem működő házi praktikák egér ellen)

De mi a baj az egérrel?

Képzeld el, hogy éjjel, és arra kelsz fel, hogy valami, vagy valaki szaladgál a lakásodban, a házadban. Lehet, hogy azt hallod majd ahogy átfut a szobában, lehet, hogy fent fog mászkálni a tetőn és egész éjjel azt hallod, ahogy jön-megy. Azt felejtsd el, hogy elkapod, mert bár majdnem vak (oké, ez így nem igaz, mert lát, de alig) viszont kitűnő a hallása, és rendkívül gyors, ráadásul okos is: a legtöbb csapdát könnyedén elkerüli. Azt nem is írjuk le, hogy miért nem akarsz vele együtt élni, mert érthető. Inkább nézzük azt, hogy milyen népi megoldások vannak arra, hogy távol tartasd magadtól az egeret, és miért nem működnek?

 

Nem működő trükk 1: Figyelj az ételekre

Van egy olyan házi praktika, legenda, ami szerint úgy könnyű távol tartani az egeret a lakásból, ha megfelelően tárolod az élelmiszeredet. Hogy ez pontosan mit jelent azt mi sem értjük, mert szerintünk például egy hűtőben, egy kamrában, esetleg egy konyhában megfelelően van tárolva az élelmiszer, és nem pontosan értjük, hogy mit kellene tenni: minden egyes krumplit rakjunk külön fém dobozba, és tartsuk zárt szekrényben, aminek a kódját csak ketten tudjuk? Nézzük ezt az egér szempontjából: nem azért megy be hozzád, mert messziről látja, hogy maga a Kánaán a lakásod, és nem is azért kerül el, mert minden krumplid külön számzáras dobozban van, ráadásul nem is retteghetsz attól életed végéig, hogy ha csak egyetlen pillanatig nem vagy elővigyázatos, akkor ellepnek az egerek. Az egér – ha bemegy hozzád – meg fogja találni a neki megfelelő ételeket. Nem retteghetsz tőle évtizedeken át.

 

Nem működő trükk 2: Ne legyenek rések

Az egér akár egy tízforintos nagyságú lukon be tud jutni akárhova, ezért abban van valami, hogy ha találsz az ablak mellett egy öklömnyi lukat, akkor tömd be, de ezt amúgy is megteszed (nem akarod az utcát fűteni). Nagyobb baj az, hogy az egér hamarabb megtalálja ezt a pici lukat, mint gondolod: mert a háztetőn lesz, ahova nem jársz, vagy éppen tényleg olyan helyen, amit nem figyelsz. Például a mosogató alatt, vagy akárhol, olyan helyen, ahol egyszerűen nem tömheted be a lukat. Egyébként, ha betömöd, akkor is bejut valahogy, ha téged nézett ki magának, ha máshogy nem, akkor rág egyet. Legenda tehát, hogy ha lukakat tömködsz, akkor távol tudod őket tartani.

 

Nem működő trükk 3: Mosogass, és lágy tisztább, mint egy steril műtő

Vannak, akik szerint, ha olyan trükköket vetsz be, mint a nagyon forró vizes mosogatás, az állandó takarítás, a lehető legpedánsabb rend, akkor elkerül az egér. Persze, hiszen nem szereti a rendet, igaz? Ugye, hogy elmosolyodtál? Körülbelül ennyire igaz ez a városi legenda: mégis mi a fene köze van meleg vízzel elmosott tányérnak ahhoz, hogy az egér megjelenik, vagy sem?

 

Nem működő trükk 4: Természetes riasztók

Hát persze, hogy vannak olyan természetes egér riasztók amik nem működnek. Például a borsmenta, amiről az a hír járja, hogy az egerek nem szeretik az illatát, de ez mindegy, mert nem megöli őket, csak nem szeretik. Van olyan trükk, hogy vattapamacsokat itass át ilyen olajjal (kb ezer forintért tudsz venni ilyet minden sarkon), és hetente cseréld frissre. Ez nem csak azért jó mert pár év alatt biztosan elköltesz tízezreket feleslegesen, hanem azért is mert tele lesz a lakásod vattával. Az is szuper ötlet, ha macskahúggyal áztatod a vattákat, de ezt rád bízzuk megéri e, és honnan szerzel macskapisit, ha nincs macskád. Tény, hogy a technika segíthet: magas frekvenciás ultrahang készülék (esetleg) távol tarthatja az egeret, de mindaddig amíg eszébe sem volt arra menni, minek ilyet bevetni?

 

Nem működő trükk 5: Legyen egy macskád

Cirmi, talán tényleg egy jó megoldás, mert elvileg elkapkodja neked az egereket, ha éppen odaköltöztek hozzád, de Cirminek aztán tízen pár évig a gazdijának kell lenned. Cirmi majd enni akar, majd elszökik, majd odabújik hozzád, majd napokra eltűnik, és megjelenik a 14 kölykével: nem biztos, hogy Cirmit ezért kell szerezned. Macskád azért legyen, mert szereted a cicákat, ne azért, mert egeret kell irtani.

Azt inkább bízd ránk: ha megjelennek nálad az egerek, azonnal kiírtjuk neked. Házi praktikák helyett válaszd a biztos megoldást. Hívj minket, és máris megyünk. Kattints ide!