Így tartsd távol a hangyákat

Így tartsd távol a hangyákat

A sors iróniája
A sors különös iróniája az, hogy amikor ezeket a sorokat írom, éppen küzdünk a hangyákkal. Az egész egy kerti grillezéssel kezdődött, néhány napja. Egy nagy fa vágódeszkán vágtuk a húst és a zöldségeket, amiket aztán meggrilleztünk. Aztán a fa vágódeszkát behoztuk, és átmostuk vízzel, majd elraktuk a helyére a mosdó mögé. Nem telt el 2-3 nap hangyák és lepték el a konyhát. Sokáig kerestük az okot, míg rájöttünk, hogy valahogy bejuthattak a fa tállal, vagy a fa tál miatt érkezhettek meg. Szóval elég nekik egyetlen hiba, és máris bent vannak a házadban. De hogyan lehet őket eltüntetni?

 

A nyomvonal technika
Az a helyzet, hogy a hangyák nem túl okosak. Ahogy a kertben, a házadban is csak egy bizonyos nyomvonalon fognak közlekedni. Ennek az oka egyszerű: a hangya ételt keres. Ha talál, az ételt visszaviszi a bolyba, a fészekbe, és miközben visszaviszi kémiai nyomokat hagy ami arra való, hogy a többi hangya is megtalálja az étel forrását.
Nincs más dolgod, mint megkeresni a nyomvonalat, és ehető hangyacsalit, hangyamérget kirakni. Ahogy mondtuk a hangyák nem túl okosak, ezért biztos lesz köztük egy amelyik megfogja, beviszi a bolyba, megszik, meghalnak. 

 

Felejtsd el a spréket
Tudjuk, hogy a különböző hangyairtó sprék nagyon látványosak. Szerencsétlen hangya gyanútlanul megy, te orvul és hirtelen jól lefújod, erre szinte azonnal meghal. Az a 10 vagy 50 amelyiket éppen láttál, de lehet, hogy még sokszor ennyi van az otthonodban. Ha 10 perc múlva újra odamégy, akkor megint ott fognak bóklászni. Megint lefújod, elmész, megint ott lesznek. Végeláthatatlan harc, nincs az a sprémennyiség, amivel eltünteted őket. Inkább a csalit válaszd, majd azt beviszik a bolyba.

 

Türelem
Nagyon fontos. Sokan esnek abba a hibába, hogy lerakják a hangyacsalit, és másnapra tökéletes végeredményben reménykednek, abban, hogy a hangya odamegy elviszi a csalit, megeszi, és soha többé nem jön elő. Az igazság azonban az, hogy a hangyacsalinak van hatóideje: 2-5 nap. És az is előfordulhat, hogy egy hangyacsali nem lesz elég mert van 2, vagy több királynő, és csak az egyik ette meg a másik nem. 

 

Takaríts
És reméljük nem érted félre. Nem arra utalunk, hogy azért van hangya nálad, mert nem elég jó a higiéniád, hanem arra, hogy mint minden élőlénynek, a hangyáknak is vízre, élelemre és menedékre van szükségük a túléléshez. Ha minden tiszta, fertőtlenített, akkor ott nem fog találni és nem is megy oda. 
Fontos viszont, ha már egyszer lett hangyád, akkor a nyomvonalat ne tisztítsd meg, azt ne mosd fel, mert épp ott tudod őket elkapni. Ha mégis megteszed akkor új nyomvonalat fognak keresni, kiépíteni, várnod kell.
Ha pedig mindez nem elég, vagy túl sok hangya van, nem tudod honnan jönnek, vagy 100%-os megoldást szeretnél akkor keress minket, segítünk!
Kattints!