Így tartsd távol a bolhákat

Így tartsd távol a bolhákat

Tanuld meg őket

Kezdjük egy általános tanáccsal. Tanuld meg a bolhák viselkedését, ismerd meg őket. Mi magunk is írtunk már több cikket a bolhákról, érdemes elolvasnod, de mivel úgysem teszed meg, íme néhány döbbenetes tény róluk egy sorban, hogy tudd kivel állsz szemben.

A bolhák akár egy évig is élnek, miközben több ezer utódot hoznak létre. Szinte lehetetlen tőlük megszabadulni és igen, a bolhák különösen jó ugrók, mert akár 40-60 centire is ugranak.

De hogyan lehet távol tartani a bolhát magadtól? Íme néhány tanács.

 

1: Kezdd az állatokkal

Legtöbbször akkor kerülnek be a házadba, lakásodba bolhák, ha azt állatok (lehet ez a tied, vagy bármilyen másik állat, akit megsimogattál) behordták. Ilyeténképpen minden állat „bolhaveszély” ezért a legjobb az, ha csak olyan állattal kerülsz kapcsolatba amelyik nem bolhás. 

 

2: Tiszta lakás / ház

Na, nem azért kell a lakásodat takarítani és tisztán tartani, mert a bolhák nem szeretik a koszt, ha nem épp azért, mert a bolha bárhol megtelepedhet. Mindaddig amíg ki nem takarítod őket, mert azt nehezen viselik, ha állandóan takarítasz, porszívózol.

 

3: Illatok

Van aki a csombormentára esküszik, van aki szerint a legjobb bolha távoltartó a rozmaring, mások szerint a citrusos spré lesz a legjobb megoldás. Tény, hogy ezekkel a növényekkel, olajokkal meg tudod zavarni a bolhát, és elvileg eszébe sem jut oda menni, ahol ilyet érez. Állítólag ezek az illatok annyira irritálják őket, hogy egyszerűen nem maradnak meg ott.

 

4: Csald őket csapdába

Mondjuk, hogy bármit is tettél, mégis van bolhád. Még nincs veszve semmi, mert a bolha nem okos állat. Csapdába tudod csalni. A bolhát vonzza a fény. Ha fogsz egy égőt, és bekapcsolva hagyod éjjelre, alá pedig egy tányér (mosogatószeres) vizet raksz, akkor a bolha nagy boldogan odaugrál a fényhez, és beleesik a mosogatószeres vízbe.  Oké, nem a leghatékonyabb bolhairtás, de amíg csak gyanakodsz, megelőzésre hasznos lehet.

 

5: Porszívózás

Azt már írtuk, hogy a rendszeres takarítást nem szeretik a bolhák, de azt még nem, hogy a legnagyobb ellenségük a porszívó. Minden sarok, rés, a szőnyegek, a padló és a bútorok gondos és tartós porszívózása valószínűleg hatékonyabban csökkenti a bolháid számát mint a különböző illatok, csodanövények, és házi praktikák. Porszívózz gyakran, a porzsákot pedig ne a házban / lakásban ürítsd ki, hanem inkább azonnal az udvari kukába.

Tudjuk, hogy a legjobb lenne megelőzni a bolhákat, de ha nem sikerült, akkor sem kell csüggedni. Először a háziállatodat, aztán a lakást / házat kell bolhamentesítened. Mi szívesen kiirtjuk a bolhákat nálad, csak kattintanod kell.