Hihetetlen tények az ágyi poloskáról!

Hihetetlen tények az ágyi poloskáról!

Ágyi poloska tény 1: bárhol lakhat

Jó lenne azt hinni, hogy az ágyi poloska kizárólag az ágyadban lakik, de ez nem igaz. Tulajdonképpen bárhol élhetnek, ráadásul az is teljesen mindegy nekik, hogy milyen az épület: éppúgy elfordulnak kórházakban (pedig ott különösen fontos a higiénia) mint iskolákban, buszokon, de akár üzletekben is. Egy tanulmány (Ágyi poloskák határok nélkül) szerint az emberek 89% találkozik ágyi poloskával az élete során. Legtöbbször a saját otthonukban, ezt követik a szállodák, és a koleszok, de még a mozik is előkelő helyen állnak.

 

Ágyi poloska tény 2: nagyon kitartóak

Ezek a kártevők több hónapig is könnyedén eléldegélhetnek vér étkezés nélkül. Ez azt jelenti, hogy (akár) különösen hosszú ideig elbújhatnak a bútorokban, táskákban, bőröndökben. Ha kell hetekig hónapokig várnak arra, hogy ismét ember közelében legyenek. A hőmérséklet sem zavarja őket: az extrém hideget, és az extrém meleget is kibírják (ezért felesleges az ágyneműt 100 fokon mosni, vagy -25 fokba rakni a kertbe, túlélik). Ezek miatt lehetetlen házi praktikákkal kiirtani őket, a professzionális kártevőirtás a leghatékonyabb módszer a fertőzés kezelésére.

 

3: Ágyi poloska tény 3: okosak

Oké, ezt talán árnyaljuk. Egy ágyi poloska soha nem fog neked irodalmi esszét írni, és táncolni sem tanul meg. De ahhoz éppen elég okos, hogy túléljen, és ehhez egy végletekig egyszerű taktikája van. Elbújik (ha az előző pontot olvastad, akkor tudod, hogy ha kell akár hetekre) és csak akkor jön elő, amikor számára 100%-ig biztonságos a helyzet. Éjjel. Amikor alszol. Ezt egyébként onnan tudja, hogy megnő a szén dioxid kibocsátásod, és a poloska indul is megcsípni. 

 

4: Ágyi poloska tény 4: módszeres

Ha van ágyi poloskád (és türelmed, efféle megfigyelésekhez) akkor észre fogod venni, hogy az ágyi poloska csípései egyfajta rendszert alkotnak. Módszeresen mindig ugyanoda megy és szinte a tegnapi csípése mellett csíp meg újra. Ez egyrészt azért van, mert kényszeresen módszeres (azaz ragaszkodik a már beválthoz) másrészt azért, mert okos, és ami egyszer már bejött, azon nem fog változtatni, ha nincs oka rá.

 

5: Ágyi poloska tény 5: érzéstelenít harapás előtt

Talán ez az egyik legérdekesebb benne. Van annyi esze (és persze az evolúció is segített neki), hogy harapás előtt azt a területet, ahol meg fog harapni, egy „előharapással” érzésteleníti. Éppen emiatt nem fogsz felkelni a csípésre, hanem édesdeden alszol míg a poloska éppen belőled eszik.  Oké, ha ez nem elég fura van itt még valami: nem csak érzéstelenít, hanem véralvadásgátlót is kapsz, ezért nem alvad meg a véred, míg szívogatja.

Ha végzett, akkor pár napig nyugtod lehet, mert 5-10 napra teleette magát, ő nem fog többet zavarni. Csakhogy többen vannak, és minden nap más megy enni belőled.

Ha észreveszed, hogy ágyi poloska csípésed van ne hezitálj, azonnal hívj minket, mert magától nem oldódik meg, és nem tudod őket kiirtani. Majd mi segítünk!

Kattints ide!