Hihetetlen tények a csótányokról.

Hihetetlen tények a csótányokról.

La Cucaracha

Talán a Gipsy King feldolgozásából ismered ezt az amúgy roppant fülbemászó aranyos dalocskát, amit egy borgőzös éjjelen lehet, hogy énekelsz is: nos, ez a dal egy „aranyos” kis csótányocskáról szól, aki elveszti az egyik lábát, ezért nem tud járni. Ez persze nem igaz, hiszen, ha a csótány elveszti az egyik lábát attól még vígan futkározik, de mondunk neked legalább 5 ehhez hasonló vagy igaz vagy nem igaz állítást a csótányokról

 

1: Élnek fej nélkül is

Ez igaz. A csótány, a feje nélkül még körülbelül 4-7 napot tud élni. Ennek egyszerű oka van: a csótány keringési rendszere nyitott, és abban a fura helyzetben van, hogy tulajdonképpen semmilyen fontos szerve nincs a fejében. Azért döglik meg végül, mert, ha nincs feje, nincs szája sem, és egészen egyszerűen szomjan hal.

 

2: Majdnem halak

Oké, most ez egy kicsit túlzás, mert semmi közük nincs a halakhoz, de tény, hogy egy csótányt nehezen fogsz vízbe fojtani, mert akár 30-40 percig is kibírják víz alatt.

 

3: Gyorsan felnőtté válnak

A legtöbb csótány alig egy hónap alatt felnőtté válik, jelentsen is ez bármit azon túl, hogy kis csótányokat fog készíteni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy babacsótány ugyanolyan gyorsan szalad, mint a szülei (akár 5 kilométert is rohan egy óra alatt, ami azért az ő szintjén komoly) ez akár lehet megdöbbentő is.

4: 4000 féle

Nem sok olyan rovar, vagy állat van amelyikből több mint 4000 fajta van: a csótány ilyen és örüljünk neki, hogy nem mindegyikkel találkozunk, mert van belőle olyan amelyiktől megijednénk: egyrészt fura hangokat ad ki, másrészt 20 centi is lehet.

5: Túléli az atomot

Ez viszont városi legenda: bár a csótány sokkal jobban bírja a sugárzást, mint mi emberek, de egy atomtámadás utáni sugárzásba bele fog halni. Erről írtunk is egy cikket itt: (link a cikkre)

 

Nálad is vannak csótányok? Szívesen kiirtjuk őket. Hívj minket bizalommal: https://avitox.hu/szolgaltatasok/csotany.html