Hat fura tény a hangyáról

Hat fura tény a hangyáról

Úristen, hangya van a lakásban!

Mielőtt elmondjuk, hogy milyen különösek is a hangyák, gyorsan beszéljük meg, hogy ha egyetlen hangya is felbukkan a lakásodban, a házadban, akkor azonnal cselekedned kell. Ha csak néhány hangyával találkozol, akkor elég lehet a hangyairtó spré, nem kell azonnal szakembert hívni, de ha rendszeresen, és sok hangyával találkozol, akkor bármennyire is ártalmatlannak tűnnek, ki kell irtanod őket. Mi szívesen segítünk ebben, kattints ide, és hívj minket. http://anntox.hu/szolgaltatas/irtas/hangya

Íme a hat különlegesség a hangyákról.

6: Szupererejük van

Biztosan láttál már olyat, hogy egy apró hangya „cipel” mondjuk egy morzsát a hátán. Itt az ideje elfelejteni azt a szót, hogy cipel, hiszen a hangyáknak szupererejük van: a legtöbb hangya a saját súlyának minimum 20-50 szeresét felemeli minden gond nélkül, de van olyan fajta is amelyik akár a százszorosát. Szóval amikor a hangya cipel egy morzsát, meg sem izzad. (Egyébként olyan erősek, mintha te, mondjuk simán megemelnél egy 2 tonnás valamit. mondjuk egy nagyobb autót raknál a hátadra, és elvinnéd bárhova, mosolyogva)

 

5: Nincsen tüdejük

Különös, de mivel túl kicsik ezért egyszerűen nincs tüdejük, hanem az évmilliók alatt kifejlesztettek egy különös saját légzési módszert, amihez nem kell tüdő, ehelyett a potrohukon keresztül légzőnyílások segítségével lélegeznek. Nyilván soha nem jutott még eszedbe mondjuk vízbe fojtani egy hangyát, de ha megpróbálod, ne lepődj meg, hogy attól nem fullad meg, ha a fejét a vízbe nyomod.

 

4: Fülük sincs

Az még csak hagyján, hogy a hangyáknak nincs tüdejük, de fülük sincs, de ez nem jelenti azt, hogy süketek, ellenkezőleg, jól hallanak. A hangyák különösen jól érzik a rezgéseket, és ez alapján tökéletesen hallanak, és teljesen jól érzékelik az őket körülvevő világot. Jól tájékozódnak, a térd alatt elhelyezkedő rezgéseket érző szerveik segítségével.

 

3: Sokan vannak

Mit tippelsz, szerinted mennyi hangya él ebben a pillanatban, a mikor ezt a cikket olvasod, a Földön? Teljesen mindegy, milyen számra gondoltál, biztos, hogy még véletlen sem találtad el, milyen sokan vannak. Elmondjuk. Tudósok úgy számolnak, hogy minden emberre egymillió hangyát kell számolni, és akkor nagyjából megvan mennyien vannak. És hogy hol? Mindenhol. Tulajdonképp az Antarktiszi jégvilágától, és az Északi sarok egy pár szigetétől eltekintve mindenhol léteznek hangyák. Mindenhol.

 

2: Elképesztő túlélők

Nincs fülük, és nincs tüdejük, de például simán megúszhatnak (a szó szoros értelmében) akár egy vízkatasztrófát is. Vannak fajok, amelyek tudnak a vízen járni (a felületi feszültséget használják ki) mások úsznak, megint mások egyszerűen visszatartják a lélegzetüket a víz alatt, és vannak fajok, amelyek külön mentőcsónakokkal készülnek az árvízre, sőt, vannak olyan kolóniák, akik összekapaszkodva élik túl az árvizet. Persze emellett a szárazságot, a meleget, és a hideget is tűrik.

 

1: Lehet, hogy az övék a Föld?

Bár te, és mi is egyfajta kártevőként tekintünk rájuk, azért tudni kell, hogy hol a helyünk az evolúcióban: a hangyák, egyes kutatások szerint mintegy 130 000 000 (ez százharminc millió) éve élnek a Földön. Ebből kettő dolog következik: az egyik az, hogy hamarabb éltek itt, mint a dínók, másrészt, amikor a dínók kihaltak, a hangyák simán túlélték azt, ami miatt a dínók kipusztultak. Szóval, tényleg nagy túlélők!

 

Ettől független, ha hangya van a lakásodban, el kell őket onnan távolítani, zavarni. Segítünk: https://avitox.hu/szolgaltatasok/hangya.html