Ezt tedd, ha megcsípett a hangya

Ezt tedd, ha megcsípett a hangya

Fontos, hogy milyen hangya csípett meg?
Van Dél Amerikában egy hangya, aminek a csípése szinte elviselhetetlen fájdalmat okoz. Amikor azt írjuk, hogy elviselhetetlen, akkor komolyan mondjuk. Ha megcsíp ez a hangya, akkor azt a fájdalmat kell elképzelned, mint amikor közvetlen közelről egy puskagolyóval meglőnek. A tudósok szerint ennek a hangyának a csípés az ember által ismert és elviselt legborzalmasabb fájdalom és szinte percre pontosan 24 órán át fáj (ebből az első 3-4 óra a poklok pokla)
Szerencsére az szinte kizárt, hogy egy ilyen hangya megcsípjen, de egy teljesen átlagos hangyacsípéssel biztosan szembesülsz majd az életed során. Oké, megcsípett. Itt van mit kell tenned.

 

Ha megcsípett
Ha már elmúltál 40 akkor még biztosan emlékszel arra, hogy a szüleid hogyan kezelték a hangya vagy valamilyen bogár csípését. Mindenkinek volt otthon egy üvegcsényi mészfehér, folyékony - és soha meg nem romló  valamilye, amit rákentek a csípésre, és azonnal enyhültek a tünetek. (Sokáig kerestük mi is lehetett az az anyag, de elfelejtettük a nevét. Ha tudod írd meg!)
Erre - és tulajdonképpen minden hangyacsípés elleni szerre - azért van szükség, mert a hangya méreganyagot (hangyasavat) visz a szervezetedbe, amire az azonnal reagál. A duzzanat elvileg hamar elmúlik (felnőttek esetében 2-4 nap alatt) és nem is kell törődni vele tovább. Ha szeretnéd gyorsítani a folyamatot, arra vannak házi praktikák.

 

Ha megcsípte a gyerekedet a hangya
Mielőtt elmondjuk mit használj a hangyacsípés ellen, térjünk ki a gyerekekre. Ha a gyereket csípte meg, nekik lehetnek intenzívebbek a tünetei. Ez azért van, mert a kisgyerek immunrendszere még nem eléggé összetett, a szervezete még éppen csak ismerkedik a méreganyagokkal, és lehet, hogy hevesebben reagál a csípésre. Ez - legtöbbször - nem jelent annál többet, minthogy a duzzanat nagyobb (a kis kezükön, lábukon, testükön egyébként is nagyobbnak tűnik) és hosszabb ideig állhat fenn.

 

Hangyacsípés után
Elterjedt tévhit, hogy az antihisztaminok, és a kalciumos szerek (vagy maga a kalcium) is jó megoldás a hangyacsípésre, de ez csak részben igaz. Ha megcsípett a hangya, és zavar, kellemetlen, akkor menj el egy patikába, és vásárolj kifejezetten a hangyacsípésre való szert: van belőle spray, és kenegetős is.
Ha megbízol a házi patikában akkor elég, ha gyenge lúgot alkalmazol, például szódabikarbónát, az lehet, hogy van is otthon. Használhatsz híg ammóniát az is semlegesíti a hangyasavat, és készen is van, nincs több dolgod.

 

Amikor kell az orvos hangyacsípés után
Akkor kell felkeresned az orvost (akkor viszont mindenképp és sürgősen) ha a fent leírt normális reakcióktól jelentősen eltérnek a tested (vagy a gyerek testének) a reakciói. Ha az egész testre elkezd kiterjedni a csípés, vagy ha szapora lesz a szívverés, magas a vérnyomás, az gond. Komoly allergiás válaszreakcióra utalhat a hányás és a hasmenés is.
Ha ilyet nem tapasztalsz akkor csak kezeld a hangyacsípést, de hívj minket is, mert a hangyák maguktól nem fogják elhagyni az otthonodat, és meg fognak csípni máskor is. Kiírtjuk a hangyákat, keress minket.