Ezt nem tudtad az egérről!

Ezt nem tudtad az egérről!

1: Egér, kisegér, a kis lukba is belefér

Az egér kicsi, csak a – viszonylag nagy – szőre miatt tűnik „nagynak”. Ha lecsupaszítanád az egeret (vagy levizeznéd) akkor megdöbbennél, hogy tulajdonképpen milyen apró. Az aprósága mellett van egy különleges tulajdonsága, mégpedig az, (nincs rá jobb szó) el tudják lapítani a testüket, és akár egy 6-7 milliméteres (jól olvastad) résbe is simán beleférnek, és minden gond nélkül közlekedhetnek ott. Ezért ha – bármilyen apró - lukat látsz a házfalon gyanakodj, lehet, hogy egerek laknak veled.

 

2: Olyan mint Daredevil

Ha láttad a Netflixen a sorozatot akkor tudod ki a Daredevil. Ha nem, akkor elmondjuk. Daredevil egy olyan szuperhős, aki nem lát jól, ezért a többi érzéke viszont kitűnő. Az egerek ilyenek. A rossz látásuk miatt más érzékszerveikre, érzéseikre, a szagára, hallására és érintésére támaszkodnak. Abban viszont elképesztő jók, sokkal jobbak, mint mi emberek.

 

3: Utálják a hideget

Lehet, hogy a hatalmas bundájuk miatt nem gondoltad volna, de az egerek szívből utálják a hideget. Ezért az őszi és a téli hónapokban alig látod őket, elgubbasztanak a lukukban, odújukban. Aztán ahogy meleg van megjelennek, és rombolnak. 

 

4: Vaksik

Pont ellenkezőleg látnak jól mint mi. Mi emberek azt szeretjük, ha fény van, az egerek meg éppen azt, ha félhomály, szürkület. Ők akkor látnak jól, de ez is realtív, inkább a szaglásuk és a hallásuk a jó.

 

5: Egyfolytában nő a foguk

Az egér első fogai (a metszőfogak) folyamatosan, és állandóan nőnek. Koptatni kell őket, azt meg úgy a legegyszerűbb, ha egyfolytában rágnak. Ez egyébként elég komoly feladat nekik, hiszen 0,03 centit nő naponta a foguk. Ha tehát egy egér 10 napig nem koptatja a fogát, akkor 0,3 millimétert is nőhetne. Ez számára akár végzetes is lehetne, mert éppen a nagyra nőtt foga miatt lenne nehézkes a táplálkozása. Szóval állandóan koptatnia kell.

 

5+1: Elképesztő a hallásuk, még az ultrahangot is hallják

Talán éppen ezért olyan magas hangon kommunikálnak egymással amit mi emberek (és egyébként sok más élőlény sem) hall. A mi hallásunk olyan 20 000 Hz körül megáll. Az egér 90 000 Herzet is hall. Szóval, számunkra az egerek kommunikációja hallhatatlan.
Oké, az egérkének létezik pár cuki tulajdonsága, de ne várd meg míg elszaporodnak nálad.
Kattints! Elzavarjuk őket!