Ezt nem tudtad a patkányról: szenzációs tények!

Ezt nem tudtad a patkányról: szenzációs tények!

Patkány: lehet, hogy csak a híre rossz?

Nem sok olyan élőlény van, mint szegény patkány, akit tulajdonképpen mindenki utál. Pedig lehet, hogy a patkányoknak a híre sokkal rosszabb, mint ők maguk. Mire ezt a cikket elolvasod, be fogod látni, hogy a patkányok alapvetően nagyon érdekes lények. Összegyűjtöttünk neked róluk néhány szenzációs tényt (ez persze nem azt jelenti, hogy szeretned kell, és hogy a patkányok kedves állatok: csak azt, hogy nem annyira rosszak, mint gondolod).

 

Simán kimászik a WC-ből.

Kezdjük egy rémisztő legendával. Az, hogy a patkányok néha megjelennek a WC-d lefolyójában (és akár ki is mászhatnak onnan) nem városi legenda. Egyes patkányfajták tudnak úszni, vannak akik akár kilométereket is. Fokozzuk: vannak patkányfajták, amelyek akár 2-3 napon keresztül is könnyen elviselik a vizet, sőt. Van amelyik akár percekre vissza tudja tartani a lélegzetét. Nos, ha tud úszni, mászni, és vissza tudja tartani a lélegzetét, akkor érthető, miért tud felbukkanni a WC-dben. Igaz?

 

Van, ahol istenek

Karni Mata egy hindu istennő. Van egy temploma, ahol majdnem 15 000 (mi sem tudjuk, hogyan számolták meg) patkány lakik, évszázadok óta. Azért élhetnek háborítatlanul egy templomban, mert ezeket a patkányokat imádják, és védik a hindu emberek, akik úgy vélik, hogy haláluk után patkányként kezdenek új életet evilágban. Tehát a templomban lakó patkányok emberek szerintük.

 

Sosem gondoltad: erre való a farkuk

Ránézésre nem sok értelme van a patkányok farkának, pedig szinte a legfontosabb testrészük. A patkányok ugyanis nem izzadnak. Ha melegük van akkor a farkukban futó ereket tágítják ki, és húzzák össze. Hidegben pedig ezzel tartják a testüket egyenletes hőfokon.

 

Állandóan nő a foguk

Ebben kicsit hasonlítanak az egérre annyi különbséggel, hogy míg az egerek foga napi 0,3 millimétert nő (azaz 3 naponta 1 millit) addig a patkányoké gyorsabban, és nagyobbra. Egy patkány foga simán lehet 10 centinél is hosszabb. Folyamatosan rágniuk kell ahhoz, hogy a foguk ne legyen túl hosszú.

 

A patkányok tényleg nevetnek

Megfigyelték, hogy a patkányok, amikor játszanak, akkor ennek örülnek, és magas, csipogó hangot adnak ki. Ilyenkor a szájuk is „nevetésre áll”. A patkányok tehát tudnak nevetni: na persze a nevetés náluk nem a vicc jele, hanem inkább egyfajta „társadalmi öröm”. Tulajdonképpen örülnek egymásnak.

 

Szociális lények

Jó lenne azt hinni, hogy a patkányok amolyan nagyobb egerek, és kész. De ez nem igaz: a patkányok közösségekben élnek. Olyan közösségekben, ahol együtt alszanak, együtt játszanak (és nevetnek) és ha kell meg is védik egymást az idegen fajoktól, de gyakran az idegen (nem közösséghez tartozó) patkányoktól is.

 

A patkány gyorsan szaporodik

Nagyon figyelj, mert valóban szinte hihetetlen számot fogsz most hallani. Egy nőstény patkány körülbelül háromhetente szaporodhat. Amikor szül, az alom általában 6-10 kölyköt tartalmaz. Ezek a kölykök 3-4 hónapos korukra szexuálisan éretté válnak, azaz elkezdenek szaporodni. Egy nősténynek háromhetente 6 – 10 új patkánya lesz. Akik 3-4 hónap múlva megint szaporodni kezdenek. Brutális méret kolóniák alakulhatnak ki, hamar.

Ha szeretnéd, hogy ne legyenek patkányok nálad, akkor hívj minket. Kattints, és eltüntetjük a patkányokat.