Ezt eszi a patkány

Ezt eszi a patkány

Szerinted mit eszik a patkány?
De, tényleg. Ha most azonnal felelned kellene erre az egyszerűnek látszó kérdésre akkor majdnem biztos, hogy olyan ködös választ adnál, hogy "olyan dolgokat amiket a csatornában talál" vagy azt mondanád, hogy "undorító cuccokat a csatornából" netán azt, hogy "valószínűleg ürüléket, és hasonlókat"
Bár ez utóbbival nem tévedsz nagyot, a patkány egész mást (is) eszik.

 

A válogatós patkány: a patkánygasztronómia
Képzelj el egy tipikus patkányt, és gyorsan felejts is el mindent róla, amit eddig gondoltál. A patkányok nagyon válogatósak, de nyitottak arra, hogy szinte bármit megegyenek, ha az általuk preferált élelmiszerek nem állnak rendelkezésre. Nyomás alatt (értsük úgy, hogy ha éhesek) ezeknek a mindenevőknek nagyjából tényleg mindegy, hogy mit esznek: komposztot, műanyagot, kutya vagy macskakaját, akármit, amit találnak.
Akármit.

 

Ezt enné, ha választhatna
Neked is van kedvenc ételed, persze, hogy a mindenevő patkánynak is van. A természetes közegükben, ha bármihez hozzájuthatnak, és éhesek, gyakran gabonákkal, magvakkal, diófélékkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkoznak. De minden gond nélkül megesznek nekik tetsző kisebb állatokat vagy rovarokat is. Bár ezeket ritkábban, mert ahhoz vadászni kell, és azt meg minek tennék, ha egyébként is akármit megesznek, ugye? 

 

Emiatt megy hozzád a patkány
Ha a patkány bármit megeszik, akármit (ergo soha nem éhes) akkor vajon mi oka van annak, hogy közel menjen hozzád, be az udvarodba és a lakásodba, házadba? A patkányok, mint a legtöbb állat, három dolgot követnek: táplálékot, vizet és menedéket. 

Ez mind lesz nálad.

Étel akárhol, akármikor, és akármi ahogy szinte biztos, hogy az udvaron, kertben találnak majd vizet is (az biztos, hogy a lakásodban bent lesz) ehhez elég egy csöpögő csap, vagy akár egy eresz is, amiből folyik a víz.

A menedék adott: a patkánynak szinte minden az. Egy farakás, egy vödör, a játékok a kertben, minden.

És étel az bizony van: a te kerted is tele van számára vonzó finomságokkal. A magvak mellett a patkányok szemetet, állateledelt, lehullott gyümölcsöt vagy diót, makkot, terméseket, is megesznek, vagy akár elhullott állatokat és bogarakat, pókokat, akármit.

A lakás pedig eleve Kánaán neki. Nem is az a kérdés mit eszik, hanem az, van-e bármi olyan, amit nem? És nem nagyon.

Most, hogy már tudod mit eszik a patkány, belátható, hogy nem egykönnyen fogod elzavarni. Segítünk ebben, ha szeretnéd. Kattints.