Ezért nehéz elpusztítani a csótányt

Ezért nehéz elpusztítani a csótányt

A legtöbb csótány apró, ezért nem lenne túl nehéz elpusztítanod, ha észreveszed az otthonodban. Tulajdonképpen elég lenne rálépni, vagy ha igazán kíméletes akarsz lenni akkor elkaphatod, és akár ki is viheted az otthonodból. De ha ilyen egyszerű akkor miért lehetetlen tőlük megszabadulni? Elmondjuk.

 

A szaporodása miatt
Szélmalomharc egyenként megpróbálni eliminálni a csótányokat, mert akár több száz is lehet az otthonodban. És folyamatosan szaporodnak. Nagyjából úgy kell elképzelned, hogy amikor egyre éppen rálépsz, mert elkaptad, közben egy másik születik valahol az otthonodban. Ezért teljesen felesleges ráugrani, eltaposni. Illetve, persze, meg fogod tenni, de nem sok értelme van, így nem fogod tudni elpusztítani. De akkor, hogy? Miért olyan nehéz megölni a csótányt?

 

Ezért nehéz megölni a csótányokat.
Ha már volt csótányod, akkor tudod, hogy teljesen mindegy hányszor, és milyen (bolti) méreggel fújjuk őket le, teljesen mindegy milyen - akár különleges - csapdával is ejtjük őket csapdába, valahogy mindig megjelennek. Egyébként nem csoda, nagy túlélők, hiszen évmilliók óta velünk vannak. De miért nehéz őket megölni?


1: Nem okosak, de jó a szaglásuk.
Azért azt szögezzük le, hogy bár évmilliók óta velünk vannak, a csótányok nem okosak, ellenben extrém jó a szaglásuk. Nehéz őket átvágni, hiszen 150 feletti szaglóreceptoruk van, és több mint 500-féle ízlelő. Ezért messziről kiszagolhatják a mérget, és majdnem tuti, hogy nem fogják megenni.

 

2: Ne éheztesd őket, felesleges
A csótányok nagyon durván táplálkoznak. Ha eléjük teszel, egy alacsony hőfokon szuvidált kacsacombot bulgurral, és egy cseppnyi selyemmézzel, amit megbolondítasz egy hangyányi avokadó patéval, az a csótányoknak éppen olyan finom, mint a műanyag, vagy épp a körömdarabod. Szóval mindent, de mindent megesznek. Éppen ezért brutális túlélők, arra nem érdemes számítani, hogy mivel elzártad előlük a kaját, elmennek.

 

3: A Cytochrome P450
Ez egy gén. És méregtelenítő enzimeket gyárt. És van a csótányban. Szóval ami másnak méreg (mondjuk a romlott hús, vagy valami hasonló), az a csótánynak a "méregtelenítő gén" miatt étel. Megeszi, és semmi baja. Emellett bámulatos az immunrendszerük, szinte mindent meg tudnak emészteni.

 

4: Nincs értelme lefejezni őket
Oké, ez talán nem szerepelt a "hogyan irtsuk ki a csótányokat" ötlettáradban, de gyorsan leírjuk, hogy teljesen felesleges lefejezni őket, mert utána még egy hétig élnek.

 

5: Mert rezisztens lesz
Azaz a csótány 1-2 generáció alatt (ami 4-8 hónap is lehet akár) ki tud alakítani ellenállóképességet bizonyos dolgok ellen. Ez nem azt jelenti, hogy a kártevőirtó termékek és a kártevőirtás nem működik a csótányok ellen, hanem épp arra mutat rá, hogy ha nem öljük meg mindet, akkor egyszerűen előbb utóbb immunissá válnak bizonyos dolgokra.
Hatékony csótányirtóink vannak és megfelelő megoldásaink ahhoz, hogy kiirtsuk a csótányokat. Hívj minket!