De mit eszik az egér?

De mit eszik az egér?

De mivel etesd a kis kedvencedet? (Vagy hogyan kapd el?)

Majdnem mindenért a mesék a hibásak, mert ott tanulod meg azt, hogy az egérke a sajtot eszi (pedig nem) a cica bajszocskáján a tejcseppek csillognak (oké iszik tejet, de jobban szereti például az egeret) a süni meg piros almával a tüskéjén szaladgál (ami szintén elég ritka).
De akkor mit eszik az egér? Mondjuk mivel kapd el, ha nem sajttal? 
Ha akartál már egeret fogni (vagy állítottál már fel egércsapdát) tudod, hogy a sajt éppen nem a legjobb csali: jobb egy kis szalonna, egy kevés dió vagy egy extrém illatos étel azért, mert az egér szaglása elképesztően jó. Oké ez való a csapdába, de mit eszik? 

 

Ezt eszi az egér, és ezért!

Azt biztosan tudod, hogy az egér foga folyamatosan nő (napi 0,03 millimétert) ezért állandóan rágnia kell. Szerencséje van, mert nem kell sok víz a szervezetének, ezért a száraz, akár kifejezetten kemény magvakat, dolgokat is megrágja: ettől pedig kopik a foga. Az egér egyébként híres arról, hogy elraktároz télire (vagy egy esetleges hidegebb időre, netán vészhelyzetre) rágcsálnivalót. Ezért kiéheztetni sosem fogod tudni. Van azonban néhány étel, amit kedves. Máris mondjuk.

 

Az egérkaják

Merthogy léteznek egér kajak, olyanok, amiket kifejezetten számukra fejlesztettek ki. Ezek az ételek tartalmazzák az egerek számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és más alapvető tápanyagokat. Ezek az egérételek általában kemény, barna tömbök, amelyek téglalap alakúak és akkor érdemes megvenned, ha egeret / egereket tartasz.

 

Az gyümölcsök

Annyira, hogy ínyencek! Az egerek annyira imádják a gyümölcsöket, hogy sokan közülük megtalálják a kedvenceiket, és akár még válogatnak is. Megfigyelték, hogy ha egy egér (például) a banánt szereti, akkor amikor csak tehette a banánt választotta: azaz nem csak szereti, hanem akár ki is tudja választani a kedvencét.

 

A zöldségek

A rendelkezésre álló kutatások szerint az egereknek körülbelül 2 milligramm káliumra, 3 milligramm foszforra, 5 milligramm kalciumra, 0,5 milligramm nátriumra, 180 milligramm fehérjére, 35 milligramm vasra, 10 milligramm mangánra és sok egyéb vitaminra van szükségük – naponta - ahhoz, hogy ideálisan táplálkozzanak. Ezeket a brokkoliból, káposztából, kelbimbóból, sárgarépából, zellerből, petrezselyemből, kukoricából, babból, borsóból és paradicsomból szerzik meg. Ezeket tehát meg fogják keresni a házadban, lakásodban.

 

Mennyit eszik az egér?

Egy átlagos felnőtt – hím, mert ő a nagyobb - egér naponta kb. 3,5-4 gramm élelmet (kb. ennyi egy teáskanál cukor) és mintegy 100 kalóriát fogyaszt. Ha az egér terhes, vagy még növekszik, akkor az étkezési igény is több. Nem eszik tehát sokat, de az változatos.

 

Ezt nem eszik meg

Van, amit egyszerűen nem fog megenni. A magas zsírtartalmú és cukros ételek népszerűek lehetnek kedvtelésből tartott egerek között, ám ezek nagyon ártalmasak számukra. Cukorka, sütik, földimogyoróvaj, csokoládé és szalonna csak néhány példa azokra az ételekre, amelyekkel az egereket nem szabad etetni. Ezt egyébként akkor sem fogja megenni az egér, ha megtalálja a házadban. Olyan mintha tudná, hogy tilos neki.
Bár az egérkének létezik pár cuki tulajdonsága, ne várd meg míg elszaporodnak nálad.
Kattints! Elzavarjuk őket!