Csótányfajták Magyarországon

Csótányfajták Magyarországon

Gusztustalanok. Rengeteg betegséget terjesztenek. Mindenbe belekóstolnak, mindent megesznek, mindenre rámásznak, és belemásznak. De kik ők? Milyen fajta csótányok élnek Magyarországon? Melyikről mit kell tudnod? Elmondjuk.

 

Mindössze 3 fajta él Magyarországon

Megközelítőleg 4600 fajta csótány él a világon. Ebből a rengetegből azonban csak alig 30 olyan van amelyik valamilyen módon kapcsolódik az emberekhez és mindössze 4 olyan van amelyik kártevő. Nem akarsz találkozni vele, de a Macropanesthia rhinoceros csótány például akár 8-9 centis is lehet, és 35 – 40 gramm. A (figyelj a nevére) Megaloblatta Longipennis akár 10 centis is lehet, és amikor azt hitted, már nincs nagyobb akkor itt a Megaloblatta blaberoides amelyik akár 18 centis is lehet. Szerencsére ők nem élnek Magyarországon. Nálunk igazából 3 csótányfaj van, amelyikkel találkozhatsz: a német csótány, az amerikai csótány, és a konyhai csótány.

 

A német csótány

Ő a legelterjedtebb, szinte bárhol a világon találkozhatsz vele, éppen ezért itthon is. Nem túl válogatós, ellakik vendéglőkben, konyhákon (akár a tiedben is) családi vagy panelházakban éppúgy, mint a kórházakban, vagy alagsorokban.  Nem túl okos, viszonylag egyszerűen gondolkodik (ha lehet ilyet mondani rá): ott an ahol van víz, és élelem. Kis túlzással azt is lehetne mondani, hogy szívesen elmegy hozzád vendégségbe, és marad is ameddig csak van kajád, meg vized.  Szerencsére nem nagy, a legnagyobb alig éri el a 2 centit, a színe világos, és barna között változik. Elvileg (de csak elvileg) a melegebb éghajlatú helyeken elvan a kertben, az utcán, a szabadban, de előbb utóbb bejut a házadba, mert ott van meleg, és víz. Ha hidegebb éghajlatú helyeken laksz akkor eleve nem akarja elhagyni a házadat, nagyon jól eléldegél veled a melegben, albérlőként. Alapvetően éjszakai, de ha úgy alakul szívesen előbújik nappal is, főleg akkor, ha biztonságban érzi magát. Apropó biztonság: ha megijed, vagy veszélyt érez, akkor undorító bűzt tud magából kiereszteni menekülés közben.

 

Az amerikai csótány

Mondjuk őt már annyira nem akarod, mert akár 50 milliméteresek is lehetnek, tudnak repülni. Jó hír, hogy cserébe inkább a szabadban élnek (szóval attól nem különösebben kell tartanod, hogy egy amerikai csótánycsalád 150 tagja beköltözik hozzád), de ha kell bemásznak az ajtód alatt, bejutnak a repedések között, és esznek, isznak nálad. Kicsit ellentmondásos, hogy azt gondolod, hogy Amerikából jött, de nem, mert a nevével ellentétben afrikai származású. A szabadban az amerikai csótány leveleket, apró fa részecskéket, gombákat és algákat, és kis rovarokat is esznek. A lakásban változik az étrendjük, mert morzsákat, ételmaradványokat és kiömlött ételeket esznek, de simán felfalják a háziállatod (a cica, kutya) ételét is, ha elöl hagyod.

Ha meglátod, elfut, ráadásul meglepően gyorsan, és legtöbbször a sötét, meleg helyekre (imádja a 30 fok feletti hőmérsékletet) Rossz hír, hogy akár el is repülhet, ha akar. A nagyobbik baj velük nem ez, hanem bizonyítottan betegséghordozók: hasmenést, dizentériát, kolerát, leprát, pestist, tífuszt és vírusos betegségeket, terjeszthetnek (ezek egy részét itthon természetesen nem)

Jó lenne azt leírni, hogy mivel „rövid” ideig, mindössze 1 évig élnek, nem nagyon kell foglalkoznod vele, de az igazság az, hogy egy év alatt több száz petét rak, és egy csótányból akár 100-200 is lehet.

A konyhai csótány

Vele, majdnem biztosan fogsz találkozni életed során. Tényleg ez a neve, noha nem kifejezetten a konyhában él (de ott biztos előfordul). Nagyjából 2-3 centis, és több néven is ismert: hívhatod konyhai svábnak, svábbogárnak, nagy fekete csótány-nak is. Általában a földön rohangál, ott szerzi meg az ételt is. A szénhidrátban gazdag élelmiszereket szereti,  de bármilyen, növényi vagy állati eredetű táplálékot elfogyaszt, ha ilyet nem talál akkor akár a műanyagot vagy a papírt is megeszi. Körülbelül fél évet biztosan él, de akár 2 éves kort is megélheti. Szereti a 25-30 fokot, és gyorsan szaporodik, 16-20 utódja lesz hetek alatt. Nem nagyon tudod őt sem kiirtani és rá fokozottan igaz az, hogy akár a legtisztább helyeken is előfordulhat. Mivel ő maga is viszonylag tiszta, nem is könnyű észrevenni, hogy ott lakik nálad.

 

A csótányok undorítóak. Ki kell őket írtanod, amit megpróbálhatsz mindenféle interneten talált módszerekkel, de nem fog menni. Mi megszabadítunk a csótányoktól, hívj minket:

 

https://avitox.hu/szolgaltatasok/csotany.html