Bolha a cicádon, kutyádon

Bolha a cicádon, kutyádon

Ilyen egy bolha: avagy ismerjük meg az ellenséget

A bolha nem nagyobb mint 1-4 milliméter (ezért nehéz is őket észrevenni), nincs szárnya, ezért nem tud repülni. Tudjuk, hogy egy 1 milliméteres rovarnál fura azt leírni, hogy a feje kicsi, de valóban kicsi a testméretéhez képest. Rosszabb hír, hogy az evolúciós fejlődésük alatt a szájszerve úgy fejlődött, hogy a szájuk tökéletes szúrásra, szívásra. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a hátsó lába ugróláb, amivel akár 30-40 centiméter magasra is fel tud ugrani (ez olyan mintha te helyből 400-600 méterre tudnál felugrani megerőltetés nélkül) és a szájának az alsó része késszerű, azért, hogy átrágja a bőrödet, akkor már biztos, hogy nem a bolha a kedvenced. A baj, hogy ez él a kutyádon, macskádon, ha bolhás lesz.

 

Bolha a kutyában, cicában

Ha a kutyusod, cicád úgy kezd el viselkedni ahogy fent leírtuk, attól még nem 100%, hogy bolhás, ezért az első lépés az, hogy azonosítsuk az ellenséget. A jó hír az, hogy a fekete bolha (hacsak nem fekete az állatod is) jól látszik, könnyen észrevehető. A rossz, hogy soha nem fogod tudni elkapni, mert mire észreveszed addigra elugrik, ezért egy dolgot tehetsz. Sűrű fésűvel fésüld ki a kutyád, a cicád bundáját, egy fehér lapra. Ahogy fésülöd, biztosan lepotyog néhány bolha a papírra.

Másként is biztos lehetsz abban, hogy bolhás a kutyád/cicád: a bolhacsípéskor otthagyott bolhanyál gyakran okoz irritációt, ilyenkor akár sebes is lehet a kedvenced bőre, ki is hullhat ott a bundája, vagy sebesre vakarhatja. (Ilyen területek leginkább a háton, és az ágyékon alakulhat majd ki). Ha ilyet látsz, gyanakodj a bolhára.

Ha megbizonyosodtál arról, hogy ezek bizony a ronda bolhák, akkor tenned kell valamit. Máris mondjuk, hogy mit.

 

Mit tegyél?

Tudnod kell, hogy a kutyád, cicád, bárhol megfertőződhet bolhával, ez nem a te hibád. A bolhafertőzés elkerülhetetlen, a kérdés az, hogy mit tegyél. Íme a kettő fő lépés.

1: Azonnal bolhamentesítsd az állatodat.

A kutya/macska szenved a bolhától, de őket viszonylag könnyű lesz bolhamentesíteni, ám sietned kell. Egy lánybolha napi 50 bolhapetét is rak, szóval nagyon gyorsan fognak szaporodni, gyorsnak kell lenned. Azonnal ki kell irtanod a kutyádból, cicádból, és ez a megfelelő kutya, és cicabolhairtókkal menni is fog. Csakhogy van egy gond.

2: Bolhairtás a lakásban

Ahogy már írtuk egy lánybolha napi 30-50 petét is rakhat. Ezek a peték a földön vannak, résekben, a kis bolhácskák meg nagyon jól elvannak a földön is egy darabig. Hiába fertőtlenítetted a kutyádat, macskádat, nagy eséllyel a földön (vagy itt-ott) lakó bolhák visszafertőzik az állatot (vagy elkezdenek téged megcsipkedni) ezért a kedvenced bolhairtása után a lakásod bolhairtását is el kell végezni, ehhez pedig bolhairtó szakemberre lesz szükséged.