Betegségek, amit az egerek és a patkányok terjesztenek

Betegségek, amit az egerek és a patkányok terjesztenek

Az lenne az ideális, ha kizárólag elhagyatott helyeken, elhanyagolt környezetben találkozhatnánk egerekkel és patkányokkal, vagy legalább nem is terjesztenének betegségeket. De ez vágyálom. Az egerek, és a patkányok szeretnek ott élni a közelünkben, és többféle betegséget is terjesztenek. De pontosan milyen betegségeket terjesztenek az egerek és a patkányok?

 

Hogyan terjesztik?
Először azt érdemes tisztázni, hogy hogyan terjesztenek betegségeket az egerek és a patkányok? Jó lenne egy megnyugtató válasz, de sajnos nincs ilyenünk: sőt, csak nyugtalanító van. Az egerek (és egyébként a patkányok is) érintkezésessel (különösen, ha megharapnak, vagy ha megkarmolnak) ürülékkel és vizelettel, és akár a levegőt szennyezve is (a megszáradt ürülék porrá alakul, és a levegőbe kerül) is megfertőzhetnek minket valamilyen betegséggel. Szóval, tulajdonképpen mindenhogy.
De mik ezek a betegségek?

 

Betegségek, amiket az egerek és a patkányok terjesztenek
Majdnem biztosak vagyunk abban, hogy ha elolvasod a következő sorokat, akkor már soha többé nem tekintesz úgy az egérre, mint aranyos kis szürke (vagy éppen fehér) cuki állatkára (a patkányokat gondoljuk eddig sem kedvelted). Ugyanis néhány nagyon komoly, és akár halálos végeredményű betegséget is terjesztenek.
A fertőző agyhártyagyulladást például. Ha még ennél is szeretnél jobban megijedni leírjuk latinul is, hogy rákereshess, és valóban megdöbbenhess: limfocitás choriomeningitis. Szóval ezt az egérnek köszönhetjük. Nincs azonban vége sajnos: az egerek számlájára írható a leptospirózis is. Ez mondjuk ritka, mert évi 20-40 esetet regisztrálnak ebből a betegségből, és szerencsére az esetek nagy részében enyhe lefolyású lesz, mindössze 10%-ban lesz komoly. Vérköpés, súlyos légzési nehézségek, szívritmuszavara a vége. 
Mindez egy egértől.
De sajnos vannak más betegségek is, amiket a kis egérke és a patkány terjeszt. Egyik sem vicces.
Bár a hantavírus, a szalmonella és akár a pestis is ma már egy könnyed lefolyású betegség, és van ellenszerünk, még a mai napig elkapható ezektől a rágcsálóktól, ám vannak komolyabb lefolyásúak is. Például a veszettség.

 

Ami halálos lehet.
Ha megharap egy patkány vagy egy egér, érdemes haladéktalanul, azonnal, rögtön, és mindenképpen orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy az állat veszett volt.
Ha átadta, meghalsz, mert a veszettség – egészen kevés kivételtől eltekintve – halálos, és kínszenvedéssel járó betegség. Néhány nap alatt 100%, hogy belehalsz. Egyszerűen megbénítja a testedet, és megfulladsz, miután 5-10 napig magas láz gyötör. Ha megharapott egy egér, egy patkány, akkor azonnal menj orvoshoz.
De a legjobb az, ha ahogy meglátod az egeret, a patkányt, hívsz minket, és mi kimegyünk, és kiirtjuk őket, hogy véletlen se tudjon átadni neked semmiféle betegséget.