Amit tudnod kell a hangyacsípésről.

Amit tudnod kell a hangyacsípésről.

Képzeld el, hogy kellemes, szép délután van. Az otthonodban pihensz amikor hirtelen fura "csípésszerű" fájdalmat - inkább kellemetlenséget - érzel majd még egyet és még egyet. Lenézel, és látod, hogy megcsípett egy vagy több hangya. Automatikusan odakapsz, és megölöd ezzel, de rengeteg hangya van még. És egyébként is megcsíptek. Mit kell tenned?

 

Ha megcsípett a hangya
Legelőször azt tisztázzuk, hogy miért tette: megtudni nem fogod tőle, mert vagy azonnal megölted mérgedben, vagy úgysem fogja elmondani, de tudósok szerint a hangyacsípést kiválthatja az, hogy "megijed" éppúgy, minthogy szerinte finom lennél, vagy egy önműködő reflex is. Ilyenkor technikailag az történik, hogy a hangya felsérti a bőröd felső rétegét, és hangyasavat juttat a szervezetedbe. A fullánkja egyébként vékonyabb a hajszáladnál, de át tudja törni a bőrödet és ha épp olyan helyen csíp meg, akkor kellemetlen is lehet.
Alapvetően a hangya csípése után nincs tennivalód, de vannak esetek amikor igen.

 

Irány az orvos
Ha allergiás vagy a hangyacsípésre, akkor a szervezeted sokkal hevesebben reagálhat rá, mint az elvárt átlag reakció. Ami egyébként mindössze annyi, hogy kicsit piros, kicsit megduzzad, és kicsit viszket és ha akarod szódabikarbónával elmulaszthatod, de 1-3 nap alatt magától is elmúlik a csípés.
Vannak esetek amikor viszont azonnal orvoshoz kell menned.
Irány az orvos (és ráadásul a sürgősségi: nem ülhetsz, és várhatod ki a sorodat) akkor, ha az alábbiakat tapasztalod

  • Nehéz légzés (azaz olyan érzésed van, hogy alig kapsz levegőt)
  • Gyors pulzus (a 110 feletti pulzus már gyors, a 150 feletti kritikus és nagy bajt okozhat)
  • Duzzadt torok, karok vagy lábak (azaz hirtelen megduzzadnak a végtagjaid, vagy valamelyik végtagod)
  • Szédülés vagy a vérnyomás hirtelen csökkenése (azaz forogni kezd veled a világ, vagy hirtelen nagyon álmos leszel

Ha a hangyacsípés után ezt érzed, akkor azonnal indulj orvoshoz, mert allergiás reakciókat mutat a szervezeted.

 

Így kerülheted el a hangyacsípést
Van néhány módszer arra, hogyan tudjuk elkerülni a hangya (és úgy általában minden más rovar) csípését.
Ha a természetbe megyünk akkor fontos, hogy ne legyen rajtunk különösen élénk színű ruha, és semmiképpen ne édes illatú kozmetikum legyen rajtunk. Ezeket érzik, látják, és kihívásnak tekintik.
Érdemes olyan ruhát viselnünk, ami eltakar: egyetlen hangya sem tud átcsípni a blúzon, pólón, viszont bármelyiknek könnyű préda a csupasz testünk, kifejezetten akkor, ha szőrösek is vagyunk, hiszen el tud bújni benne és van ideje arra, hogy kitalálja hol érdemes téged megcsípni.
Ha otthon csíp meg, kevesebbet tehetünk, hiszen egyszerűen nem is szabadna, hogy ott legyen bent az otthonunkban. Akkor az a kérdés, hogy valahonnan becipeltünk egy hangyát, vagy ők tolakodtak ve az otthonunkba

 

Ne menj oda, ahol van
A legegyszerűbb úgy kikerülni a hangyacsípést, hogy nem megyünk oda, ahol vannak. Ha pedig a hangya a lakásban, a házban van, akkor meg kell szabadulnod tőle ahhoz, hogy elkerüld a csípését.
Jó hír, hogy a hangyák viszonylag kiszámíthatóak, mert egy adott útvonalon közlekednek, és hogy a királynőnek hordják az ételt, ezért jól csalizhatóak, irthatóak és pár nap alatt eltűnnek.
Segítünk eltüntetni a hangyákat, és elkerülni a csípést, kattints!