Amikor bolha van a lakásban

Amikor bolha van a lakásban

Az ártatlan Cirmi

Nem írtuk el a nevét, tényleg így neveztük el Cirmit, a cicát, aki egyik reggel ott ült a teraszunkon, és láthatólag élvezte a kora őszi napsütést. Cirmi aztán kapott tejet, odaszokott (egyik nap egy csúnya nagy bogarat hozott nekünk ajándékba). Aztán Cirmi egyik este addig nyávogott, amíg a kanapénkon találta magát (behoztuk, ami hiba volt) mi pedig másnapra telis tele lettünk apró viszkető piros foltocskákkal. Egyértelmű, hogy Cirmi bolhás volt. Nehéz volt kiirtani a bolhákat, és Cirmi se jöhetett be többet, ezért pár héten belül nem jött többet.

 

Segítség bolha van a lakásban!

Tévhit, hogy a bolha csak koszos lakásba megy, ahogy az is, hogy kizárólag akkor lehet bolha a lakásban, ha van háziállatod. Az a rossz hír, hogy bárhogy lehet. Akár te magad is becipelheted magadon, amikor a buszon melletted állóról átugrik rád, vagy elég az is, ha csak egy pillanatig olyan emberekkel, állatokkal érintkezel, akik bolhásak. A bolha kicsi, nagyot ugrik, imádja a szőrt, és a kellemes helyeket, ezért meg fog találni. De mit tehetsz?

 

Ismerd fel, hogy kivel állsz szemben

A bolha nagyon apró (maximum 1-3 milliméteres, te neki a Mount Everest vagy), nehéz észrevenni, ezért nem valószínű, hogy látni fogod ugrani, vagy magadon. Onnan tudod, hogy bolhád van, ha felismered a bolhacsípést, hiszen vérrel táplálkozik, tehát meg kell, hogy csípjen. A bolhacsípés kellemetlen, viszket, de pár nap alatt magától elmúlik, és a patikában beszerezhető krémekkel enyhíteni lehet a csípést. Egyszerű felismerni, mert a bolha maximum a lábszáradig fog tudni felugrani: ha addig találsz csípéseket, akkor nagy eséllyel bolha, ha máshol is akkor nem bolhacsípés, és nincs is bolhád.

 

Ezt tedd, ha bolhára gyanakszol

Elég ideje ismerjük már a bolhákat ahhoz, hogy legyenek ellenük (egyébként nagyrészt nem működő) házi praktikák. Tudjuk, hogy hiába mondjuk neked, hogy ezekkel nem érdemes próbálkozni, mert úgyis fogsz, de egyet tudnod kell: bármilyen házi praktikát is vetsz be, fontos tény, hogy egy bolha napi 30-50 petét rak. Nagyon kevés időd van tehát házi praktikákra, azelőtt, hogy milliónyi bolhád legyen.

Az a legjobb, ha ahogy észreveszed, hogy bolha van a lakásodban, azonnal megpróbálod kiirtani. Első lépésben a háziállatodból, ha van. Ha Morzsi kutya, vagy Cirmi cica nem bolhás az már sokat segíthet. (Remek bolhamegelőző szereket is lehet kapni a háziállatokra, és itt fokozottan fontos a megelőzés).

Ha ezzel végeztél (vagy nincs kedvenced) akkor kettő dolgot tehetsz: vagy megpróbálod a spréket, amiket lehet kapni a boltokban (és azzal vagy sikerül, vagy nem) de megteheted azt is, hogy azonnal szakértőt hívsz, és mi biztosan kiirtjuk az utolsó egyedig őket.

 

Kattints ide, ha szeretnél profi bolhairtást:

https://anntox.hu/szolgaltatas/irtas/bolha