Ágyi poloska irtás

Ágyi poloska irtás

Az ágyi poloska olyan rovar, amelyek kizárólag melegvérű élőlények vérével táplálkoznak: ezért a tieddel is. Biztonságos és nyugalmas helyre van ahhoz szükségük, hogy túléljenek, ezért mennek be az otthonodba, az ágyadba, hogy aztán megkeserítsék az életedet. De mik ők pontosan, milyen veszélyt rejtenek és hogyan lehet megszabadulni tőlük pontosan? Ebben a cikkben mindent megtudsz az ágyi poloskákról.

 

Jézus, ágyi poloska

Ha van valami mivel (vagy akivel) soha nem akarsz együtt lakni, főleg nem egy ágyban aludni az az undorító, vérszívó, kellemetlen ágyi poloska. Mivel nem túl gyakran találkozol vele, ezért nehezen ismered fel őket, a jeleiket.

Az ágyi poloska jelenlétét arról lehet lehet felismerni, hogy olyan csípésekkel vagy tele, mintha egy bébiszúnyog-falka lakmározott volna belőled éjjel. Ezek az apró csípések azonban indokolatlanul közel vannak egymáshoz és vigasztalhatatlanul viszketnek. Gyakori, hogy rendezett sorban vannak, egy függőleges vagy vízszintes vonalban.


Hogyan került az ágyadba?

Sokan nem akarják elhinni, vagy megdöbbennek azon, hogy "lehetséges, hogy ágyi poloskájuk van", és rögtön elszégyellik magukat magukat ostorozva, hogy "ez hogyan történhetett meg"? Feleslegesen.

Az az igazság, hogy a világ legtisztább ágyában is megjelenhet az ágyi poloska és mindenki más hibás csak éppen te nem: hiszen behurcoltad valahonnan. Lehet, hogy a barátnődtől, barátodtól. Lehet, hogy valaki más ruhájával összeért a tied valahol: már ez is elég, gyakran. Az is lehet, hogy egy utazás, egy találkozó után: persze nem azonnal jelenik meg, ezért nem emlékszel rá, kitől érkezhetett. (És lássuk be gyakran kideríthetetlen). Sőt, előfordulhat, hogy a háziállatod (ha van) a hibás.

Honnan ismered meg biztosan, hogy ágyi poloskád van?


Az ágyi poloska jelei

Az ágyi poloskák legnyilvánvalóbb jele, hogy alvás közben megcsípnek. Ezt te nem érzed, mert furfangosak: mielőtt megcsípnek és elkezdik szívni a véredet, előtte (mintha csak műtenének) érzéstelenítenek ott, ahol meg fognak harapni. Ha azt látod, hogy este még nem voltak rajtad csípésnyomok, reggelre igen, ráadásul ezek a csípések egymáshoz közel esnek (egy tenyérnyi helyen van több) akkor érdemes gyanakodnod. Ilyenkor a legelső lépés az, hogy megvizsgálod a hálószobákat poloskák és poloska-aktivitásra utaló jeleket keresve. De mik ezek a jelek?

Legelőször alaposan nézd át az ágyneműt, valamint a matracok alatt az ágyat az ágykereteket, hátha találsz poloskára utaló jeleket: ezek általában vérpöttyök, vagy levedlett poloska páncélok. A peték apró, halvány mákszemekre hasonlítanak, ezt is kereshetsz. Az ágyak melletti tapéták laza területei alatt, az íróasztalok és komódok sarkában, a szennyesben és a fiókokban is előfordulhatnak poloska-aktivitásra utaló jelek.

Érdemes ágyi poloska kakit és pisit keresned: ezek sötétbarna vagy rozsdaszínű poloskaürülékek, amelyek foltot hagynak az anyagokon és a matracokon. Az ágyi poloska ürüléke egy folyadék, amely világosbarna vagy fekete színű.

Árulkodó lehet a különös szag is: az ágyi poloskák nagy populációja koriander-szerű szagot áraszthat.


Így előzd meg az ágyi poloskát

A rossz hírrel kezdjük: az ágyi poloska ellen nincs 100%-ig biztos megelőző védelem. Megtehetsz bizonyos óvintézkedéseket. Az ágyi poloska nem szereti a rendet, inkább ott jelenik meg ahol kupleráj, rendetlenség van. Ez fontos infó lehet. Ha vannak limlomjaid időnként érdemes átfutni őket, hogy nincs-e bennük ágyi poloska (igen, akár a limlomokban is elvannak egy ideig). És ha lehet ne keveredjenek a ruháid, a cuccaid másokéval, mert pillanatok alatt (próba szerencse alapon) átugrálnak rád, és máris viszed őket haza.

Van egy különleges tippünk is: mivel rendkívül jól rejtőzködnek, azt is megteheted, hogy nem rettegsz tőlük, és nem keresed őket állandóan, hanem inkább figyelsz a figyelmeztető jelekre.

Rossz hír, hogy bár ágyi poloska a nevük nem feltétlenül az ágyban lakik. Minden olyan helyen lakhat és szenzációsan jól érzi magát nálad, ahová befér a névjegyed. Szóval, ha gyanakszol, úgy is kereshetsz poloska rejtekhelyet, hogy bedugod a névjegyedet (például) a szegőléc alá. Ha befér, akár ott is lakhatnak.

Tehetsz ellenük óvintézkedéseket: porszívózz gyakran, ha teheted tömd be a lukakat, réseket a falon. Fura ötlet, de tárold a ruhádat vákuum tasakban. Ide kattints, itt írtunk ezekről a megelőző intézkedésekről részletesen: https://avitox.hu/blog/tippek-agyi-poloskak-ellen.html


Nem terjesztenek betegséget.

Egy időben elterjedt az ágyi poloskáról, hogy különböző betegségeket terjesztenek, ám ez nem igaz. Elméletileg terjeszthetnének, de gyakorlatilag nincsen olyan betegség, amit ráfoghatunk az ágyi poloskára.

A legtöbb ember, akit megharapnak, egyáltalán nem mutat tüneteket, és gyakran nem is tudja, hogy pontosan mi történt. Ez megnehezíti az esetleges fertőzések megelőzését vagy azonosítását. Egyes egyének azonban rosszul lehetnek és émelyeghetnek. Lehetséges, hogy hegek és bőrfertőzések keletkeznek a csípésüktől, de ez sem betegség. Igaz, rendkívül ritkán előfordulhat, hogy az emberek anafilaxiás sokkválaszt adnak a poloskacsípésekre. Lehetséges, de ritka, hogy asztmás reakciót vált ki az ágyi poloska.


Ezt ne tedd ellene

Ha mégis észreveszed magadon a csípéseket (vagy erős az ágyipoloska-gyanú) nem szabad pánikolnod. Nagyon rossz ötlet szétszedni az ágyat mert – furát fogunk írni – eddig megszokták hol vagy, és most ijedtükben ismeretlen helyekre rejtőznek. A szoba átrendezése sem jó ötlet mert azonnal szétszórod őket.

Akármekkora a pánikod és a bosszúvágyad ne keresd őket a textilek között, mert elmenekülnek: jobb, ha minden gyanús ruhát, ágyneműt 60+ fokon kimosol, az már nekik is sok (ettől még nem döglik meg mind, de egy részük igen)


Házi ágyi poloska irtás

A legjobb, ha az ágyi poloskairtás szakemberre bízod, de tudjuk, hogy mielőtt kihívsz minket, meg fogod próbálni egyedül. Ehhez fent kell maradnod éjjel, mert bár az éhes poloskák bármikor megpróbálhatnak táplálkozni, de nem szeretik a napfényt, és a sötétet részesítik előnyben. A táplálkozás csúcsidőszaka számukra éjfél és hajnali 5 óra között van. Általában 5-10 naponta esznek és legalább 60-70 napig kibírják anélkül is, szóval az ágyi poloska irtása nem lesz egyszerű.

Léteznek ágyi poloska csapdák. Ezekkel próbálkozhatsz, de ez csak egy részüket fogja elkapni.

Szerezhetsz ágyi poloskairtó szert, amivel megpróbálhatod, de ha csak egyetlen egy is túléli akkor már az egész nem ért semmit, hiszen az az egyetlen poloska napi 6-8 petét rak majd…. Az ágyi poloskairtás házilag nagyon nehéz és hosszadalmas feladat; ha megpróbálod, de nem tudod megszüntetni a problémát akkor inkább hívj minket: ágyi poloska irtás a fő profilunk.


Profi és végleges ágyi poloska irtás

Ki tudjuk nálad irtani az ágyi poloskákat egy különleges, hosszan tartó szerrel, de segítened kell. Ahol nekiállunk a házipoloska irtásnak, az irtás ideje alatt nem lehet melegvérű állat, ezért ember sem. A különböző textileket, függönyöket semmiképpen ne vidd ki a szobából és kompromisszumot kell hoznod, mert a poloskairtás után 10 napig nem takaríthatsz. (illetve igen, de nem szabad felmosnod)

Fontos tudnivaló, hogy a poloska csak lassan döglik meg és gyakori, a visszafertőzödés esélye, mert lehet, hogy valahogy visszahordod. Előfordulhat, hogy egy ágyi poloskairtás nem elég, meg kell ismételni az irtást.

Szívesen megszabadítunk az ágyi poloskáktól, hívj minket!