A rovar, amit félelemre programoztunk

A rovar, amit félelemre programoztunk

Sokáig harcolt érte, de valahogy elérte nálunk, hogy a csótány az egyik legellenszenvesebb bogár. Egyszerűen mindenkiből ugyanazt váltja ki amikor meglátjuk: az undort, azt, hogy azonnal meg kell semmisíteni. De vajon miért van ez? Miért programoztak minket embereket a csótányundorra?

 

Már a pszichológiai is vizsgálja miért undorodunk.

Ha eddig azt gondoltad a csótányokról, hogy valamik, amiktől meg kell szabadulnod, és talán még azt, hogy "igen, elég undik" akkor ez fokozzuk most.

Már pszichológusok vizsgálják azt, hogyan lehetséges az, hogy mindenki (tényleg szinte kivétel nélkül mindenki) undorodik a csótányoktól. Ha látsz egyet elönt az undor, és agyon karod csapni. Ha az anyukád lát egyet szintén. A macska - aki egyébként nem gyakran eszik bogarakat - elkapja azonnal, és kéjjel öli meg, egyszer nézd meg. Az ókori egyiptomiak varázslatokkal próbálták megölni a rómaiak is "undorító teremtményeknek" írták le őket.

De miből fakad (az egyébként irracionális) félelmünk a csótányoktól?

A mai tudásunk szerint, logikailag nincs értelme a csótányoktól tartani. A szúnyogokkal, kullancsokkal vagy bolhákkal ellentétben a csótányok nem hordoznak betegségeket, és nem táplálkoznak a vérünkkel, bőrünkkel vagy bárminkkal.

Mégis üvöltünk, ha csótányt látunk, és nem üvöltözünk, például, ha szúnyogot látunk, pedig azok minket akarnak. Igen, a csótányok mocskosodnak, de ez nem szabad, hogy elég indok legyen (mert akkor mi van a malacokkal)?

 

Itt a megoldás

Egy new orleansi nő mesélte el legszemléletesebben azt, hogy miért undorodunk a csótányoktól.

Azt mesélte, hogy egy barátjával kajálgattak. Az evés után kimentek az erkélyre egy egy pohár borral beszélgetni amikor a nő "sikítófrászt" kapott, mert egy csótány egyszer csak a nyakán mászott. Nyilván valahogy eljutott oda, de egyszer csak ott volt. Olyan undor fogta el, hogy azonnal sikítani kezdett, és lerángatta magáról a felsőt.

Egy angol férfi azt mesélte, hogy amikor Indiában beragadt a liftbe, lesokkolódott, amikor azt látta, hogy egy csótány mászik fel a liftajtón, és méltóságteljesen megáll ott ahol éppen meg kell tolni az ajtót, hogy kinyíljon.

És éppen ez a baj a csótányokkal.

Az - és emiatt programoztak minket undorra velük szemben - hogy beavatkoznak az életünkbe. Rád mászik, felmászik rád, közel megy hozzád, belemegy az ételedbe, végigfut a padlódon.

A tanulmányok szerint azért undorodunk a csótányoktól, mert tudjuk, hogy beavatkozik az életünkbe. Belemegy az ételbe, rád mászik. Éjjel persze, hogy a hálóban van nem máshol.

És ezt tartjuk undorítónak.

Ha szeretnéd, hogy egyetlen csótányod se legyen kattints, hívj minket, kiirtjuk őket végleg.