6 őrült tény a hangyákról

6 őrült tény a hangyákról

In medias res
In medias res, azaz egyből a közepébe csapunk: ebben a blogban nem kertelünk, nem húzzuk az idődet felesleges felvezetőkkel, olyanok leszünk mint egy kardozós film, ahol az első kockáktól kezdve villognak a pengék.

Azonnal mondunk 7 elképesztő tényt a hangyákról.

 

Hozzájuk képest csecsemőkorúak vagyunk
A régészek szerint (de ez csak egy becsült adat) a homo sapiens (azaz te és én) megközelítőleg 200 000 éve létezünk a Földön. Ez – földtörténeti szempontból – egyetlen pillanat, hiszen a Föld 4,5 milliárd (!!!) éves. De még a hangyákhoz képest is csecsemőkorúak vagyunk, mert ők 110-130 millió éve élnek a Földön. Elképesztő, nem? A hangyák lehet, hogy ismerték az utolsó dínókat, olyan régen vannak a földön.

 

Egyáltalán nem is kicsik
Képzeld el, hogy nyugodtan üldögélsz a fűben, amikor hirtelen megtetszel egy Titanomyrma giganteum hangyának. Ha végigolvastad, és nem csak úgy átfutottad a nevét, akkor sejtheted mi vele a gond. Igen, a mérete. Amikor te azt gondolod, hogy egy hangya olyan cuki, és kedves, akkor gondolj erre a 2,5 incses hangyácskára. Nos, egy ilyen 5-7 centis dög simán megijesztene akárkit. Főleg ha 100.000 vonul feléd.

 

Világhódítók
Kicsit pikírten fogalmazunk, de el lehet azon gondolkodni, hogyan lehetséges az, hogy az egész Földünk minden szegletében – déltől északig, kelettől nyugatig az erdőtől a sivatagon át a hegyekig – ott vannak a hangyák. Egészen egyszerűen lehetetlen olyan helyet mondani, ahol nincs hangya. Az egyik legérdekesebb egyébként belőlük az argentin hangya, amelyik a hétből 6 kontinensen is jelen van.

 

Szuperorganizmusok
Lehet, hogy számunkra totál értelmetlennek tűnik a hangyák élete, de az igazság az, hogy mindenkinek, de tényleg minden egyes hangyának megvan a feladata egy adott bojon belül. A hangyák (ahelyett hogy egyedül dolgoznának például) összeállnak, és együtt csinálnak sok mindent. És amikor azt gondolod, hogy mindent tudsz róluk, akkor derül csak ki, hogy bizonyos esetekben a bojok is képesek összedolgozni, összeállni akár egy gigantikus, több tízmilliónyi hangyát tartalmazó szuperbojjá, szuperorganizmussá és úgy csinálnak mindent együtt. Félelmetes, nem?

 

Kommunikálnak
Ez rá a legjobb szó, mert bár a hangyák nem beszélgetnek egymással - merthogy nem is lenne miről - de az tény, hogy feromonok segítségével képesek kommunikálni. A döbbenetes az, hogy az kommunikáció túlmutat a nagyon alapkommunikáción, és akár olyan összetett gondolatrendszerré is válhatnak, mint az az üzenet, hogy „gyere, ételt találtam” vagy a „vigyázz, erre veszély van” üzenetek.

 

Vannak rabszolgatartók
A hangyák egyszerű lényeknek tűnhetnek, de valójában meglehetősen fejlett és összetett társadalmuk van (a hangyakirálynővel a dolgozókkal, és a többiekkel). Számos olyan hangyafaj létezik, amelyek lerohanja az akár hozzájuk hasonló hangyabojokat, és vagy megeszik a felebarátaikat, vagy rabszolgákat is ejtenek. Ezt hívják dulózisnak. Persze, a foglyul ejtett rabszolga hangyák élete nem sokban különbözik egy dolgozóétól, de mégiscsak rabszolgák.


Ha van a lakásodban házadban hangya, ne tétovázz, hívj minket, és azonnal kiirtjuk. Hangyairtás itt: Kattints