6 döbbenetes tény az egérről!

6 döbbenetes tény az egérről!

Ezért utáljuk

Alapvetően nem sok bajunk lenne az egérrel, ha az ősz beköszöntével, nem akarna mindenképpen beköltözni a házunkba, de ez minden vágya. Amikor ez sikerült neki, éjjelente nekiállnak élelmet keresni a népes kolóniájuknak. Mivel sokan vannak, és egyszerűen nem hajlandóak ételt elraktározni, ezért minden nap keresniük kell, ezért jönnek – mennek a házadban, kaparásznak. Már ez önmagában elég lenne arra, hogy zavarjon minket, de nagyobb gond az ürülékük melyik telis-tele van kórokozókkal. Ismerd meg őket, mondunk hat döbbenetes tényt róluk.

 

6: Icicpici helyen is elfér

Biztosan hallottad már azt a gyerekdalt, hogy „egér, kisegér, minden lukba belefér”, és ez igaz is. Döbbenetes, de egy egér akár egy 0,6 centiméteres repedésben is elfér. Ez az alig több mint fél centiméter pedig olyan széles mint egy mint egy ceruza. Tulajdonképp ahova a ceruzádat be tudod dugni, ott elfér az egér is. Éppen emiatt teljesen esélytelen vagy arra, hogy elfogd az egeret.

 

5: Szuperérzékeik vannak

Mivel nem látnak jól, ezért más szuperérzékek vannak. Hihetetlenül jó a szaglásuk (mintha te mondjuk 100 méterről megéreznél egy virág illatát), a hallásuk sokkal kifinomultabb mint a kutyáké, és a tapintásuk elképesztően fejlett. Ha nagyobbak lennének, és ragadozók, akkor a csúcsragadozók között lennének.

 

4: 0,3 milliméter naponta

Az egerek metszőfoga naponta 0,3 millimétert nő, életük végéig. (Ez egyébként nem ritka a rágcsálók közt). Éppen ezért egész nap rágniuk kell valamit: szinte mindegy, hogy ez bútor, zsinór, vagy valamilyen étel, rágniuk kell. Ez okozza talán a legnagyobb gondot.

 

3: 24 centi magasra ugranak

Egy egér képes akár 24-25 centi magasra is ugrani. Ez alig éri el a sípcsontodat és igazad van, mert emberi mértékkel mérve nem sok, de egy egér körülbelül 3-5 centi magas. Tehát 7-8 szor olyan magasra tud ugrani mint a testmagassága. Ez olyan, mintha te 12-14 méter magasra tudnál ugrani. Helyből a negyedik-ötödik emeletig. Ugye, hogy az egér teljesítménye megsüvegelendő?

 

2: Kapzsi, és válogatós egyszerre.

Az egér mindenevő, ezt tudtad (le is írtuk) de azt nem, hogy egyszerre kapzsi, és válogatós. Ha többféle ételt talál (és szinte biztos, hogy talál, hiszen szinte mindent megeszik) akkor csak „csipeget” mert jól tudja, hogy mindjárt talál még valami finomat. Úgyhogy ott is csipeget, és ezt egész éjjel képes tenni. Egy egy számára finom ételhez akár többször is visszatért, egyetlen éjjel.

 

1: Balesetet okozhatnak

Az egerek nem okos állatok. Azt tudják, hogy folyamatosan nő a foguk, és ezt megállítani egy módszer van: ha valamit rágnak. Csakhogy nekik minden étel ezért előfordulhat, hogy az egér megrágja a vezetéket. Ha szerencséje van éppen nem volt benne áram, és túléli. Akkor neked is szerencséd volt. Ha van benne áram, gáz, vagy bármi akkor az egér nyilván megdöglik, de a házad leéghet, felrobbanhat, okozhat az egér baleseteket. Éppen ezért kell minél hamarabb kiirtanod.

Ha egér van nálad minél hamarabb meg kell szabadulj tőle. Kattints, segítünk!