5 hihetetlen tény a bolháról

5 hihetetlen tény a bolháról

1: Emlékszel még a fekete halálra? Miattuk is lehetett

Ha eddig azt hitted, hogy apró, ártalmatlan kis lények, akik maximum bosszantók, akkor rosszul tudtad. A középkorban emberek tízmilliói haltak meg a fekete halálban, azaz a pestisjárványon. (Azt tegyük hozzá, hogy akkoriban a tízmillió ember Európa lakosságának sokkal nagyobb százaléka volt, mint most lenne, London például 2 év alatt elvesztette a lakosságának a 20%-át). Nos, a pestis egy részét a bolhák okozták, akik magukon hordozták a pestis baktériumot, és ahogy emberről emberre ugrottak, megfertőzték azokat, így nagy szerepük volt a Fekete halál terjedésében.

 

2: Vér mindig, és mindenütt.

Azt biztosan tudtad, hogy a bolha vérrel táplálkozik, úgy, hogy megcsíp, és szívogatja. De vajon azt is tudtad, hogy napi 12-15 alkalommal csípnek meg, és mivel kizárólag vérrel táplálkoznak, vért is kakilnak? Ez azt jelenti, hogy a bolha egy szinte horrorisztikus élőlény, hiszen állandóan vér veszi körül.

 

3: Hihetetlen, de soványak

Képzeld el magad, ahogy egy bolha vagy. Egész nap vért szívogatsz egy kifogyhatatlan táplálékforrásból, és amikor jól tele etted magad, utána pihensz. Aztán elkezded előröl. Egyértelmű, hogy elhízol, igaz? Nos, a bolhák ettől függetlenül nemhogy nem dagadtak, hanem kifejezetten vékonyak. Igazából bármennyit is esznek azok is maradnak, köszönhetően az evolúciónak: a bolhák évmilliók alatt megszokták, hogy nem lehetnek dagadtak, mert beleszorulnának a gazdaállat szőrébe, ezért olyan az anyagcseréjük, hogy képtelenek elhízni.

 

4: Világrekorder ugrók

Elképesztő mekkorát tudnak ugrani: akkorát mintha mi emberek 200-300 méter magasra tudnánk ugrani helyből. Ezzel valószínűleg világbajnokok az állatvilágban (nincs még egy állat, aki magához képest ilyen magasra tud ugrani) és az is biztos, hogy minket embereket simán megelőznek.

 

5: Hiába kiabált volna rá egy dinoszaurusz

Az ötödik tény összetett: az a helyzet, hogy a bolhák már sokkal régebb óta itt vannak, mint mi emberek. Már a dinoszauruszokat is idegesítették, rajtuk is élősködtek. Igaz, a dínók nagy eséllyel soha nem vették észre az icipici bolhákat, és soha nem is érdekelte őket. Viszont hiba üvöltöttek volna rájuk, semmi értelme (és neked sincs okod egy bolhával üvöltözni) ugyanis süketek. Rossz hír, hogy vakok is (szóval végképp értelmetlen eléjük állva kalimpálva üvölteni) viszont meglepő módon érzékelik a fény változását, és a sötétebb felé mennek, ha tudnak.

Ha elszaporodtak nálad a bolhák akkor hívj minket, és mi megszabadítunk tőlük, szívesen kiirtjuk a bolhákat a lakásodból. Hívj minket bizalommal. Kattints ide!