4 ok, ami miatt nem tudunk hangyák nélkül élni

4 ok, ami miatt nem tudunk hangyák nélkül élni

Entomológia

Az entomológia egy különleges tudományág: az entomológusok kizárólag a hatlábú rovarokkal foglalkoznak, többek között a hangyákkal. Az entomológusok voltak azok, akik hosszú vizsgálat után kijelentették, hogy egész egyszerűen nem lennénk képesek a hangyák nélkül élni, miközben egyfajta ökoszisztéma mérnökként írják le a hangyákat. Íme 4 ok, ami miatt egyszerűen nem tudnánk hangyák nélkül élni.

 

1: Javítják a talajt!

Bár ezt leginkább a gilisztáról hallottuk, és (érdemtelenül) őket nevezzük talajjavítóknak, de ez nem igaz. A világon élő 10 000-nél több hangyafajta nagy része a földben, a földön, vagy a föld alatt él. Ezek a hangyák fészkeket és alagutakat (néha hatalmas fészkeket, és rettenetesen sok, apró járatból készült alagutat) építenek a földbe, ezzel jelentősen javítják a talajt. Egyrészt szellőztetik, másrészt újra elosztják a tápanyagokat azzal, ahogy a talajrészecskéket elhordják ide-oda, emellett az alagutak által létrehozott üregek javítják a talaj levegő és víz áramlását. Nincs náluk hasznosabb „talajjavító”.

 

2: Felelnek a talaj kémiájáért

Azt biztosan tudod, hogy a hangyák nagy mennyiségű ételt tárolnak fészekhelyükön és azok közelében, ami szerves anyagot ad a talajhoz. De mást is tesznek: egyszerűen lebontják a hulladékokat, és hagynak hátra élelmiszer-maradványokat, amelyek mindegyike megváltoztatja a talaj kémiai jellemzőit - általában jó irányban. Az a talaj, ahol sok a hangya, sokszor közelebb van az elvárt, és megfelelő semleges pH-értékhez, mint a hangyamentes, miközben gazdagabb nitrogénben és foszforban. 

 

3: Szétszórják a magvakat

A hangyák felbecsülhetetlen értékű szolgáltatást nyújtanak a növényeknek azáltal, hogy magjaikat biztonságosabb, tápanyagban gazdagabb élőhelyekre szállítják. A hangyák – táplálék gyűjtés közben - magokat szállítanak fészkeikbe, ahol egyes magvak gyökeret eresztenek a talajban. De ez csak a kezdet, mert ezek a hangyák által elszállított magok – növekedés közben -  védve vannak az aszálytól, és a növényevő állatoktól is. Az, hogy a hangyák szétszórják, és véletlen felnevelik a magokat nagyon fontos tevekénységük.

 

4: Vannak ragadozók

Léteznek olyan hangyák, amelyek ragadozók, dögevők (például te sem szívesen találkoznál tűzhangyával). Ezek a ragadozó hangyák húst is esznek (talán jobb szó rá az állati fehérje) amivel egyrészt megtisztítják a területet az elszaporodott bogaraktól, másrészt segítenek akár az elhullott állatok lebontásában is. Ez különösen hasznos akkor, ha olyan bogarakat, lárvákat pusztítanak el, amelyek, ha kifejlődnének, akkor fákat, bokrokat, virágokat támadnának meg. Megfigyelték egyébként, hogy vannak olyan hangyafajok melyek konkrétan megvédik a fákat, a bokrokat az élősködőktől ott ahol épp laknak. 
Ettől független megértjük, ha nincs kedved hangyákkal élni.
Kattints, és máris indulunk eltüntetni őket.