4 ok, ami miatt nem tudnánk hangyák nélkül élni

4 ok, ami miatt nem tudnánk hangyák nélkül élni

Te mivel írtod őket?
Mindenkinek van egy a nagymamától hallott vagy a neten olvasott házi, vagy nem házi taktikája arra, hogy kiirtsa a hangyákat. És itt most a kiirtani szón van a hangsúly, hiszen valamiért küldetésünknek érezzük, hogy megöljük, elpusztítsuk, kiirtsuk a hangyákat körülöttünk. De vajon miért élnek mindenhol a világon? Miért van több mint 12 000 fajuk, és miért vannak több millióan egyetlen bolyban? És mi történne ha nem lennének? 
Spoilerezünk: ha nem lennének hangyák akkor lehet, hogy éhen halnánk. Máris mondjuk, miért.

 

Szellőztetik a talajt.
Nem tűnik nagy dolognak, igaz? Szellőztetni a talajt. És nem is az ő dolguk, mert a földigilisztáké, meg a kukacoké. Csakhogy ők erre egyedül kevesek lennének, eközben a hangyák ezermilliárdnyian vannak, állandóan mozgásban és lendületben. Alagutakat fúrnak, járatokat építenek, miközben lazítják, szellőztetik a talajt. És emellett újraosztják a tápanyagot, a magokat plusz átkeverik a talajrészecskéket ahogy jönnek mennek. 
Ha ezt nem a hangyák csinálják akkor ki? 

 

Javítják a talajkémiát
A hangyák nagy mennyiségű ételt tárolnak a bolyban és azok közelében, ami szerves anyagot ad a talajhoz. Ez (és az étel bomlása) megváltoztatja a talaj kémiai jellemzőit - általában a jobbá varázsolja. A hangyaaktivitás által befolyásolt talaj általában közelebb van a semleges pH-értékhez, gazdagabb nitrogénben és foszforban. És van itt még valami. A hangyák eltemetik a halott hangyákat akik lebomlanak, és ezzel is javítják a talaj minőségét. 
Ha ezt nem a hangyák csinálják akkor ki? 

 

Segítenek szétszórni a magokat
A hangyák felbecsülhetetlen értékű szolgáltatást nyújtanak a növényeknek azáltal, hogy magjaikat biztonságosabb, tápanyagban gazdagabb élőhelyekre szállítják. Például a fészkeikbe, ahol egyes magvak kinőnek, ráadásul védett környezetben, hiszen a boly védi őket.  Ez az alkotó, újraelosztó munka kifejezetten hasznos például a száraz sivatagokban vagy olyan helyeken ahol gyakori a tűzvész, és vagy nincs, vagy kipusztul az élet. 
Ha ezt nem a hangyák csinálják akkor ki? 

 

Segítenek a növényi kártevők ellen
A hangyák gyakran támadnak meg olyan kártevőket, amik megjelennek a növényeken, ezzel pedig (igaz nem feltétlenül akarattal) de megvédik a növényt. (Sőt, a kullancsokat is támadják ami meg minket, szóval akár még minket is megvédhetnek közvetlen módon) 
Ha ezt nem a hangyák csinálják akkor ki? 
Ez persze nem azt jelenti, hogy ha tele van a házad hangyával, akkor mindenképp élj velük, csak azt, hogy sokat köszönhetünk nekik. Ha van a lakásodban házadban hangya, ne tétovázz, hívj minket, és azonnal kiirtjuk.

Hangyairtás itt: Kattints!