10 fura (már már vicces) tény a hangyákról

10 fura (már már vicces) tény a hangyákról

Már az is fura ahogy esznek

Valószínű a hangyák egyik legfurcsább tulajdonsága, az, hogy úgynevezett „szociális gyomruk van”. Ez azt jelenti, hogy amikor a sok hangya kirajzik a bolyból, és elejt egy kukacot, egy szarvasbogarat, vagy bármi más táplálékot talál, addig eszik amíg a begye (merthogy van ilyene) pukkadásig meg nem telik. Csak utána indul haza, ahol találkozik a bolyban maradt (és éhes) társával. A társ úgy adja tudtára a nagybegyű, jóllakott hangyának, hogy éhes, hogy meglökdösi, megbökdösi a begyét. Erre a jóllakott hangya ad egy kevés kaját: visszabüfögi. Ezt addig teszi míg a másik hangya böködi, tehát amíg az éhes.  Az éhes hangya annyiszor kér enni, amíg teljesen jól nem lakik, sőt gyakori, hogy felesleget is elraktároz a begyébe, hogy azt a királynőnek vagy az éhes lárváknak továbbadja. De nem ez a legérdekesebb bennük máris mondunk 10 tényt.

 

1: Az összes hangya árván nő fel, mert a hím hangya életének az egyetlen értelme a párzás. Rögtön utána meg is hal, ezért a nőstények egyedül nevelik a gyerekeket.

2: Amikor ezt a sort olvasod legalább 10,000,000,000,000,000 hangya él a Földön. A súlyuk a teljes emberiség súlyának 15-25%-a.

3: Hihetetlen de meg tudnak ölni. Oké, nem az az egy amelyik éppen rád mászott, de az ausztrál bulldoghangya igen. Nem az a baj vele, hogy nagy, hanem az, hogy olyan mérge van amelyik akár meg is ölhet. 1930 óta 3 feljegyzett eset van, amikor a bulldog hangya embert ölt.

4: Biztosan hallottál már a hangyaszorgalomról. Nos, felejtsd el. A bolyban élő hangyák 20%-a lusta dög. Soha egész életében semmit nem csinál, csak eszik, alszik.

5: Rabszolgatartók. A katona hangyák „lopnak” tojásokat más kolóniákból. A kikelés után a baba hangyákat rabszolgaként fogják használni.

6: Némelyik hangyafajta büdös. Konkrétan undorító a szaguk, de még nem tudjuk, hogy ennek mi értelme. Valószínűleg az, hogy akik rájuk vadásznak, ne akarják megenni, undorodjanak tőlük.

7: A hangyáknak vannak rivális kolóniái, és képesek akár heteken át tartó háborút folytatni egymás ellen. A még furább az, hogy a háborúnak látszólag semmi értelme, és egyik pillanatról a másikra vége tud lenni.

8: Sokan hiszik azt, hogy a termeszek is hangyák. De nem. Valójában a termeszek sokkal jobban hasonlítanak a csótányokhoz, mint a hangyákhoz.

9: Mivel a hangyának nincs tüdeje, ezért akár egy teljes napig is kibírja a víz alatt. Ehhez itt egy másik tény: meglepő módon napi 8-9 órát is alszanak, akár a víz alatt is. Szóval, ha a kettő összeáll akkor a történik, hogy a hangya a víz alatt alszik.

10: 100 000 000 éve vannak itt. Sokkal régebben, mint mi emberek, és valószínű, hogy egyszerre fognak elpusztulni a bolygónkkal.

Aranyosak, és érdekesek, de ha ellepik a lakásodat az nem jó.
Kattints, és megszabadítunk tőlük!